Boris Johnson: London bármi áron fenntartja az Egyesült Királyság területi integritását

A brit miniszterelnök szerint az Európai Uniós vezetők körében sok a félreértés az észak-írországi helyzettel kapcsolatban.

2021. június 12., 18:48

Szerző:

„London bármilyen lehetséges eszközzel fenntartja az Egyesült Királyság területi integritását” – mondta szombaton, az észak-írországi kereskedelemszabályozási vitákra utalva a brit miniszterelnök. Boris Johnson, aki a hét vezető ipari hatalom (G7) délnyugat-angliai csúcstalálkozóján nyilatkozott, célzást tett arra is, hogy a koronavírus-fertőződések számának emelkedése miatt a tervezettnél későbbre csúszhat az utolsó korlátozások feloldása.

Johnson a BBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: az Európai Unió vezetőinek körében „meglehetősen sok a félreértés” az észak-írországi helyzettel kapcsolatban. A brit kormányfő nyilatkozatának előzménye, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – aki az EU képviseletében jelen van a G7-csúcson – Johnsonnal tartott megbeszélése után leszögezte: az EU teljesen egységesen vallja, hogy az észak-írországi szabályozási protokollt be kell tartani.

(Kiemelt kép: Boris Johnson a nyugat-midlandi Coventryben, a Severn Trent Akadémián tett látogatásakor május 7-én, AFP / Phil Noble)