Boris Johnson egykori főtanácsadója erős interjút adott: A miniszterelnök barátnője komplett bohócokat akart kineveztetni

Szerinte a miniszterelnöknek mielőbb távoznia kellene.

2021. július 21., 06:36

Szerző:

Az egykor rendkívül befolyásos Dominic Cummings a BBC brit közszolgálati televíziónak adott, kedd este műsorra tűzött egyórás interjúban elmondta: ő már 2019 decemberében, a Johnson vezette Konzervatív Párt váratlanul nagyarányú parlamenti választási győzelme után néhány nappal arról tárgyalt szövetségeseivel a Downing Streeten, hogy Boris Johnsont el kellene távolítani a miniszterelnöki tisztségből.

Cummings, aki belső hatalmi viszálykodások után 2020 végén távozott főtanácsadói tisztségéből, nem volt tagja a kormányzó Konzervatív Pártnak és a kormánynak sem. Ugyanakkor ő volt a kormányzati stáb messze legbefolyásosabb nem miniszteri tisztségű tagja, és közvetlen befolyással bírt a sarkalatos szakpolitikai kérdések mellett a kormányon belüli személyi döntésekre is.

A kedd esti BBC-interjúban azonban Cummings azt mondta: Johnson akkori élettársa, Carrie Symonds – akit a kormányfő azóta feleségül vett – a 2019-es választások után „megpróbálta saját kezébe venni a szálakat”, és igyekezett befolyásolni a kinevezéseket.

„Napokon belül olyan helyzetben találtuk magunkat, hogy

a miniszterelnök barátnője tőlünk akart megszabadulni, és komplett bohócokat akart kineveztetni egyes kulcsposztokra”

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy nem választott tisztviselő létére miért akarta a demokratikusan megválasztott Boris Johnson távozását, Dominic Cummings úgy fogalmazott: a miniszterelnöknek nem volt semmiféle kormányzási terve, „azt sem tudja, hogyan kell ellátni a miniszterelnöki teendőket, és

nem azért juttattuk be (a Downing Streetre), mert ő lett volna a megfelelő személy az ország vezetésére,

hanem azért, mert egy adott problémát meg kellett oldanunk”.

Ez a probléma a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végigvitele volt.

(Kiemelt kép: Boris Johnson miniszterelnök angol zászlót tart a Downing Street 10 előtt, Londonban, 2021. július 9-én. Fotó: Tayfun Salci / Anadolu/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.