Boris Johnson: Pillanatokra vagyunk attól, hogy teljes körű invázió legyen Ukrajnában

A brit miniszterelnök felszólította a nyugati országokat, hogy álljanak Kijev mellé és támogassák a Moszkva elleni szankciókat.

2022. február 19., 16:14

Szerző:

Moszkva pillanatokra lehet attól, hogy teljes körű inváziót rendeljen el Ukrajnában – állította Boris Johnson brit miniszterelnök, miközben a donbásszi kontaktvonal közelében heves ágyúzásokról és robbanásokról érkeztek jelentések, írja az RT.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a szombati müncheni biztonsági konferencián Johnson azt állította, hogy a világ „a történelem egy nagyon veszélyes pillanatában” van, és „egy olyan helyzet előtt áll, amely háborút jelenthet Európában”.

„Ha Ukrajnát megszállják, és ha Ukrajnát legyőzik, egy demokratikus állam pusztulásának leszünk tanúi”

– folytatta a brit miniszterelnök. Johnson ugyanakkor elismerte, hogy „nem tudjuk teljes mértékben, hogy Putyin orosz elnök mit tervez”, de ragaszkodott ahhoz, hogy „az előjelek borúsak”. Johnson állítja, hogy a nyugati vezetők kidolgozták a „lehető legkeményebb és legerősebb szankciócsomagot”, amelyet háború esetén Moszkvával szemben alkalmazhatnak.

Az ukrán erők és a szakadárok által ellenőrzött Donbasszban állomásozó erők pénteken egymást vádolták a frontvonalak mentén kialakult feszült szembenállás eszkalálódásával, mindkét oldalról heves ágyúzásról szóló állítások érkeztek. Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DPR) és a Luganszki Népköztársaság (LPR) pénteken bejelentette, hogy megkezdték a civilek evakuálását Oroszországba, és kijelentették, hogy mozgósítják erőiket egy esetleges offenzíva kezelésére. Vezetőik korábban azt mondták, hogy háború esetén számítanak Moszkva támogatására.

Alekszej Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára pénteken tagadta, hogy Kijev támadást tervezne a DPR és az LPR ellen.

„Megkísérlik provokálni erőinket” – állította Danilov, hozzátéve, hogy az ukrán csapatok „csak akkor nyithatnak tüzet, ha veszélybe kerül a szolgálatunk tagjainak élete”.

A kijevi külügyminisztérium nem sokkal a kiürítési parancs után kiadott közleményében azt írta, hogy „valótlanok azok az állítások, amelyek szerint az ukrán hatóságok állítólag támadást szándékoznak indítani az ideiglenesen megszállt Donyeck és Luhanszk megyei területeken”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki beszédében ismét diplomáciai megoldást sürgetett az egyre súlyosbodó válságra.

„Kijevnek mindössze annyit kell tennie, hogy tárgyalóasztalhoz ül a donbásziak képviselőivel, és megállapodnak a politikai, katonai, gazdasági és humanitárius intézkedésekről a konfliktus lezárása érdekében. Minél hamarabb történik ez meg, annál jobb”

– mondta Putyin.

(Kiemelt képünk: Boris Johnson brit miniszterelnök (r) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyalnak a müncheni biztonsági konferencián a dél-németországi Münchenben 2022. február 19-én. Fotó: Matt Dunham / POOL / AFP)