Bombázásra ébredtek Luhanszkban

Sebesültek is vannak.

2022. március 27., 08:30

Szerző:

Legalább két ember megsérült, és négyet a romok alól szedtek ki a mentők a Luhanszk térdégben történt vasárnap reggeli bombázás után – írja a novosti.dn.ua.

Az orosz sajtó szerint 95.312 lakos áram nélkül maradt, 27 település pedig gáz nélkül. Nincs víz Rubizhnoye és Popasnaya városokban. Ugyanakkor korlátozzák a vízhasználatot Zolote és Gorskaya Hromada településeken, hogy máshova is jusson. 

Szombat este és éjszaka összeen 18 orosz légi támadóeszközt senmnmisítettek meg az ukránok - jelntette az ukrén vezérkari főnökségre hivatkozva az UNN hírügynökség. Az oroszok a szárazföldről és a tengerről is lőtték az ukrán bázisokat és egyes településeket.

A rakéták közül hat találta el Lvivot, az ottani üzemanyagbázist egy hadiipari üzem területén. Az orosz légitámadásnak öt sérültje van. Lelőttek egy orosz repülőgépet is, közben az ukrán légierő vadászgépei folytatják a járőrözést országszerte.

A brit külügyminiszter bejelentette, hogy hétfőtől mintegy kétmillió font értékű élelmiszersegélyt indítanak útnak különböző, szorongatott ukrán város lakóinak. Boris Johnson kormányfő előzőleg megerősítette, hogy a légvédelem számára különféle eszközöket fognak szállítani a héten.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy az Egyesült Államok további 100 millió dollár értékű segítséget ad Ukrajnának a belső területvédelemhez, a határvédelem javítása érdekében és a kritikus infrastruktúra megóvása céljából. A "csomagban" lesznek páncélozott technikai eszközök, egyéb, célzottan katonai műveleteket segítő eszközök, mint például golyóálló mellények, valamint távközlési berendezések és egészségügyi felszerelések.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán katonák ágyúval lövik az ellenséges állásokat a frontvonaltól nem messze, a Donyeck térségében fekvő Novoluhanszke falu mellett 2018. január 11-én. Fotó: MTI/EPA | Markijan Liszejko)

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.