Stratégiai bombázókról lőtte Ukrajnát az orosz légierő hétfőn reggel

Az ukrán hadvezetés szerint csak nagyon kevés rakéta talált célba. Az oroszok startégiai bombázó repülőgépeket és tengeralattjárókat is használtak kilövésre.

2023. május 1., 09:52

Szerző:

Az orosz légierő több ukrán város ellen intézett rakétatámadást, egy ember meghalt, három pedig megsebesült vasárnap este a dél-ukrajnai Herszon régióban – jelentette hétfőn a helyi katonai közigazgatás.

Moszkva hétfőn a kora reggeli órákban újabb rakétacsapásokat mért az ukrán városokra, amelyeket a kijevi erők szerint nagyrészt semlegesítettek. A helyi katonai közigazgatás vezetője, Olekszandr Prokudin a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy „az orosz hadsereg a régió területének lakónegyedeit, valamint egy hivatalos épületeit vette célba Herszon régió központjában”.

A támadásban egy ember meghalt, három másik, köztük egy gyermek pedig megsebesült - tette hozzá, megjegyezve, hogy a várost 24 óra alatt nyolcszor érte támadás.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy a Kijevet támadó orosz harcigépek 18 kilőtt rakétájából 15-öt megsemmisítettek. A főváros vezetése ugyancsak a Telegramon azt írta, hogy a városra irányított összes rakétát megsemmisítették.

Az előzetes információk szerint a polgári lakosság körében nem voltak áldozatok, és lakóépületek vagy infrastruktúra megsemmisülését sem jegyezték fel – közölték. Tisztviselők hozzátették, hogy a várostól különálló közigazgatási egységet képező kijevi régióban is bevetették a légvédelmet, hogy megvédjék a területet az orosz rakétáktól.

Az ukrán média a Dnyipropetrovszki és a Szumi területen is robbanásokról értesült. Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója a Telegramon azt írta, hogy legalább 25 ember megsebesült, köztük három gyermek. Hozzátette, hogy Pavlohrad városában „19 többszintes épület, 25 magánház, hat iskola és óvoda, valamint öt üzlet megrongálódott”.

Katonai megfigyelők már vasárnap este jelezték, az orosz légierő több, Tu-95-ös és Tu-160-as stratégiai bombázót használhatott a rakétakilövéshez az északi Murmanszk és a Kaszpi-tenger térségéből. Ezeket a repülőgépeket alapesetben az atomerzenál részének tekinthetjük, most azonban hagyományos rakétacsapásokhoz használták őket.

(Kiemelt kép: Tupoljvev Tu-160-as stratégiai bombázó Moszkva fölött. Fotó: Kirill Kudrjavcev / AFP)