Száznál is több belgrádi iskola kapott bombafenyegetést

Több mint száz belgrádi iskolában volt bombariadó szerda reggel, a rendőrség ellenőrzi a helyszíneket, az oktatás a szóban forgó iskolákban vagy elmarad, vagy távoktatás formájában zajlik ezen a napon.

2023. május 17., 09:57

Szerző:

Szerda hajnalban 78 általános és 37 középiskola e-mail címére érkezett fenyegetés – közölte a szerbiai oktatási minisztérium. Az utóbbi egy év során több, később hamisnak bizonyuló bombariadó is volt a szerbiai iskolákban, a hatóságok minden esetet kivizsgáltak, ám nem hozták nyilvánosságra a nyomozás eredményeit, csak annyit közöltek, hoogy a levélírók között volt kiskorú fenyegető, de olyan is történt, hogy külföldi címről érkezett a levél.

A fenyegetéseket egyebek mellett azért is veszik komolyan, mert – amint arról mi is beszámoltunk – két héttel ezelőtt egy 13 éves, hetedikes diák az iskolájában lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további öt diákot megsebesített. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került. A kormány pedig szigorú intézkedéseket jelentett be, egyebek mellett állandó rendőri felügyeletet vezetett be az ország minden oktatási intézményében.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Andrej ISAKOVIC / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.