Lezárták az utakat a gazdák az ukrán gabonaimport miatt

Blokádokkal tiltakoztak a gazdák hétfőn az ellen, hogy a szófiai kormány feloldotta az ukrán gabona behozatalának tilalmát.

2023. szeptember 18., 14:40

Szerző:

A demonstrálók országszerte ideiglenesen lezártak számos, a romániai és a görög határátkelőkhöz vezető főutat és bekötő utat. Az agrárszektor képviselői így tiltakoztak az ellen, hogy múlt péntek óta ismét érkezhet ukrán gabona Bulgáriába, miután feloldották az öt hónapig tartó importtilalmat. A gazdák tartanak az olcsó importtól, és azzal fenyegetődznek, hogy kedden munkagépekkel Szófiába vonulnak, hogy ott folytassák a demonstrációt. Azt követelik, hogy Bulgária – Lengyelországhoz, Magyarországhoz és Szlovákiához hasonlóan – vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára. 

Nikolaj Denkov miniszterelnök vasárnap a gazdák tüntetése kapcsán úgy nyilatkozott: „terroristákkal nem hajlandó tárgyalni”.

(Kiemelt képünk: Gabonatermelők nehézgépekkel gyülekeznek a Bulgáriát és Szerbiát összekötő úton, hogy tiltakozzanak a bolgár parlament azon döntése ellen, hogy megszünteti az ukrán gabona behozatalának tilalmát az országba a szófiai Dragománvárosban, Bulgária, 2023. szeptember 18-án. Fotó: Borislav Troshev / Anadolu Agency / AFP)