Bizalmi szavazás készülhet a miniszterelnök ellen

Alig három hete nevezték ki Liz Truss miniszterelnököt, máris jöhet a bizalmi szavazás ellene.

2022. szeptember 26., 14:24

Szerző:

Mélységi árfolyamrekordokra gyengült a font a dollárral szemben a hétfői kereskedésben, mindenekelőtt azért, mert a piaci szereplők aggályosnak tartják a kormány által bejelentett 45 milliárd font – több mint húszezer milliárd forint – értékű adócsökkentési program finanszírozhatóságát és az államadósságra gyakorolt hatását.

Alig három hete van hivatalban, máris jöhet a bizalmi szavazás

A kormányzó brit Konzervatív Párt frakciójából olyan – egyelőre nem megerősített – hírek érkeztek hétfőn, hogy a frakción belül bizalmi szavazást célzó kezdeményezés indult Liz Truss miniszterelnök ellen.

A brit kormány a meredeken emelkedő megélhetési költségek és az ezzel egyidejű gazdasági visszaesés hatásainak enyhítése végett hirdette meg a múlt héten az utóbbi évtizedek legnagyobb mértékű adócsökkentési programját.

Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter a londoni alsóházban pénteken tartott ismertetésében – több más nagy horderejű intézkedéssel együtt – bejelentette, hogy a jövő áprilisban kezdődő új pénzügyi évtől a személyi jövedelemadó jelenleg 20 százalékos alapkulcsa 19 százalékra csökken, a legmagasabb jövedelmekre megállapított 45 százalékos felső adókulcs pedig megszűnik, és a magas jövedelműek adója egységesen 40 százalék lesz, és a kormány a korábbi tervvel ellentétben nem emeli 25 százalékra a jelenlegi 19 százalékról a társasági adót.

A Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak az alsóházi konzervatív frakció egyik tagja hétfőn, név nélkül nyilatkozva elmondta, hogy már „gyűlnek a levelek”, amelyekben a képviselők bizalmi szavazás kiírását kezdeményezik az alig három hete kinevezett Liz Truss miniszterelnök ellen.

Az idézett képviselő, aki az előző miniszterelnök, Boris Johnson kormányában miniszteri tisztséget töltött be, kijelentette: a kezdeményezők attól tartanak, hogy Truss „összedönti a brit gazdaságot”.

A Konzervatív Párt szabályzata szerint a frakciótagság minimum 15 százalékának – a jelenlegi létszám alapján 54 képviselőnek – kell levélben kezdeményeznie a miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazást ahhoz, hogy a frakció illetékes bizottsága elrendelje a voksolást.

A Sky News forrása azt nem közölte, hogy eddig hány ilyen levél érkezett a testülethez.

(Kiemelt kép: Liz Truss, Nagy-Britannia újonnan kinevezett miniszterelnöke a Downing Street 10. szám előtt London központjában 2022. szeptember 6-án. Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).