Biden: Ukrajna NATO-tag lesz, csak nem tudni mikor

Ukrajna NATO-tag lesz, de csak azután, hogy lezárták az orosz-ukrán háborút. Az amerikai elnök abban reménykedik, hogy az ukrán ellnoffenzíva mielőbb tárgyalásra kényszeríti Oroszországot – jelentette ki Helsinkiben tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden.

2023. július 14., 10:04

Szerző:

 Biden szerint nem az a kérdés, hogy Ukrajna csatlakozzon-e a NATO-hoz vagy sem, csak az, hogy erre mikor kerül sor. Az amerikai elnök a vilniusi NATO-csúcs után beszélt az ügyről, amelyen semmilyen csatlakozási ütemtervet sem nyújtottak be Ukrajna számára – írja a napi.hu.

Az elnök abban reménykedik, hogy az ukrán ellentámadás nyomán mielőbb tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, nem gondolja, hogy a háború több mint egy évig még elhúzódna. – mondta az amerikai elnök.

A Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatón Biden szerint megmutatták a világnak, hogy a szövetség erősebb, mint valaha, és a NATO-tagok is tudják, hogy a harc nem csak Ukrajnáért, hanem Kelet-Európa és a világ szuverenitásáért folyik. Továbbá előnynek nevezte Finnország NATO-csatlakozását is, ezzel a NATO Oroszországgal közös határa a duplájára nőtt.

(Kiemelt képünk: Joe Biden amerikai elnök és a finn elnök közös sajtótájékoztatót tart az amerikai-északír vezetői csúcstalálkozó után Helsinkiben 2023. július 13-án. Alessandro RAMPAZZO / AFP)