Biden háromnapos tűzszünetet kért

A Fehér Ház szóvivője szerint az Egyesült Államok és Izrael barátok, azonban vezetőik nem értenek mindenben egyet.

2023. november 8., 10:25

Szerző:

Amint arról korábban beszámoltunk, az izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy katonai erői mélyen benyomultak Gáza városába. Amerikai és izraeli tisztviselők szerint azonban Joe Biden amerikai elnök a harcok három napos felfüggesztését kérte, szerinte ez segíthet a gázai túszok kiszabadításában – írja a HVG. Az Egyesült Államok, Izrael és Katar által megvitatott javaslat szerint a Hamász tíz-tizenöt túszt szabadon engedne és átadná a fogva tartott személyek névsorát is. 

Netanjahu és Biden nem ért mindenben egyet

A Guardian korábban arról írt, az Egyesült Államok ellenzi a Gázai övezet újboli megszállását. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője úgy nyilatkozott, hogy ellenzik, hogy Izrael a háborút követően is megszállás alatt tartsa Gázát, a térséget azoknak kell a jövőben kormányoznia, akik nem akarják ott folytatni, ahol a Hamász abbahagyja – idézi a 24.hu.

Kirby szerint bár jó kapcsolatot ápol Izrael és az Egyesült Államok, de Biden és Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjahu nem ért mindig mindenben egyet. 

A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium közölte, hogy számításaik szerint több mint tízezer halálos áldozata van már az övezetben a háborúnak, ebből négyezernél is több gyerek – az információt független források nem tudták ellenőrizni. Izraelben 1400 gyermeket öltek meg, és több mint 200 embert ejtettek túszul – írja a BBC nyomán a 24.hu. 

(Kiemelt képünkön Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az ENSZ Közgyűlés 77. ülésszakán az ENSZ székházában New Yorkban 2022. szeptember 21-én. Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP)