Kis-Benedek József: „hosszú harc lesz, akár több hónap is, mert a várost Izrael teljesen át akarja fésülni”

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerint először az északi részt „tisztítják meg” a Hamásztól, majd jön a déli is, így szerinte a háború még mindig csak az elején tart.

2023. november 7., 14:41

Szerző:

Kettévágta Gázát az Izraeli hadsereg, északi és déli részre, ahogy ez a korábbi tervekben is szerepelt. „Túl nagy a terület ahhoz, hogy alapos munkát végezzenek, a fő cél ugyanis a Hamász teljes felszámolása” – fogalmazott az InfoRádióban a katonai művelet indokai között kutatva Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő. Szerinte most még „csak” az északi résszel foglalkozik Izrael, de a déli is sorra kerül majd, emiatt a harcok el fognak húzódni. Mindenesetre a Gázai övezet teljes egészét az izraeli hadsereg már körbevette, „se ki, se be” – írja az infostart.

„Vannak még bent bőven civilek, az izraeli hadsereg ki is jelölt egy utat arra a célra, hogy a polgári lakosság Gáza városából az ország déli részére távozzon, az egyiptomi határhoz. Aki megy, megy, aki nem, nem. Utóbbi esetben nagy baj van, mert az izraeli hadsereg onnantól azt mondja, hogy aki marad, ellenségnek számít, ennek megfelelő bánásmódot fognak irányukba mutatni” – részletezte Kis-Benedek József .A szakértő úgy látja, az izraeli hadsereg Gáza városába történő behatolása következik – jelenleg a város szélén van –, és azokat a házakat, amelyek nincsenek lerombolva, végig fogják nézni, mindent ellenőriznek; „valószínűleg itt kemény harcokra kerül sor”. „Akik a Hamász részéről ott vannak, ellen fognak állni, lesállásokat szerveznek, rajtaütésszerű akciókra készülnek, gerillaműveleteket fognak folytatni. Emiatt hosszú harc lesz, akár több hónap is, mert a várost Izrael teljesen át akarja fésülni” – húzta alá Kis-Benedek József. Külön feladatként vár Izraelre az alagutak feltárása, ami szintén lassítja, bonyolítja a műveletet, és egyáltalán nem veszélytelen, de várható lépés.

Szó volt arról, hogy legyen tűzszünet, de szerinte erre semmi esély, mert Izrael szerint ez alatt a Hamász lélegzethez jut, „Izraelnek nem érdeke, hogy a Hamász újabb erőket csoportosítson. Sajnos porig fogják rombolni Gázát, más megoldás nincs. Nem tudnak mást csinálni, mert ha beveszi magát a Hamász egyes épületekbe és onnan támad, valamint alagutakat használ, másként nem lehet megállítani” – magyarázta. Arra is gondolnia kell Izraelnek, hogy ne érje nagy veszteség. „Lebombázzák az épületeket, majd a romokat, illetve ami marad, átvizsgálják, keresnek lejáratokat, ez az, ami sokáig tart” – ecsetelte még. Izrael tevékenységét valamennyire könnyíti azért, hogy vannak olyan harckocsijai, amelyek buldózeralvázra vannak szerelve. Arra azért figyelmeztetett, hogy „el lehet képzelni, mekkora szeretettel fogadja a lakosság az izraeli hadsereget”.

„A Hamász teljes kifüstölése a területről. Ez akár egy év is lehet, vagy még ennél is több. Erre fordítanak jelenleg mindent. Másik részfeladat: kiszabadítani a túszokat, ez egyelőre nem működik, Hatvan embert már megöltek, ráadásul nem a hamászosok, hanem az izraeli hadsereg támadása következtében haltak meg. De senki sem tudja megmondani, hogy mi az igazság... Lassacskán a túszok is fogynak, Izrael lakossága pedig türelmetlen, nem mindegy, hogy a rokonokkal, testvérekkel mi van”– mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő.

(Kiemelt képünkön: Palesztinok vizsgálják az izraeli csapatok éjszakai rajtaütését követő károkat egy épületben a ciszjordániai Tulkarem menekülttáborban 2023. november 7-én, az Izrael és a Hamász militáns csoport között zajló harcok közepette. Fotó: Zain JAAFAR / AFP)