Biden beelőzné Kínát és Oroszországot vakcinaadományozásban

Az amerikai elnök szerint Oroszország és Kína befolyást gyakorol a világra a vakcinákon keresztül.

2021. május 18., 15:11

Szerző:

Az Egyesült Államok több millió további Covid-19 vakcinát küld más országoknak, hogy segítse népességük beoltását – jelentette be Joe Biden elnök május 17-én. 

Biden azt mondta, a segítségnyújtás mellett az adománynövelés másik célja Amerika vezető szerepének helyreállítása a világjárvány elleni küzdelemben. Az elnök szerint Kína és Oroszország arra használja fel adományozó programját, hogy befolyásra tegyen szert világszerte.

Biden megerősítette, hogy az elkövetkező hat hétben további 20 millió adagot szabadítanak fel, így a június végéig szállítandó mennyiség 80 millióra nő, és ezzel az Egyesült Államoké lesz a vezető szerep az oltások adományozásában.

„Oroszország és Kína (...) 15 millió adagot adományoztak. Tudják, sok szó esik arról, hogy Oroszország és Kína befolyást gyakorol a világra a vakcinákon keresztül. Mi akarjuk vezetni a világot a mi értékeinkkel, innovációnk, találékonyságunk és az amerikai emberek alapvető tisztességének bemutatásával” – mondta. 

Biden hozzátette: „Miként a demokráciák vezették a világot a II. világháború sötétjében, a demokrácia vezeti ki a világot ebből a járványból.” De, mint mondta, az Egyesült Államok nem "használná a vakcináit arra, hogy szívességeket biztosítson magának más országoktól.”

(Kiemelt képünk illusztráció: AFP | Patrick T. Fallon)