Bezavarhat a női ciklusnak az oltás

Egyre többet tudunk a vakcina emberi szervezetre gyakorolt hatásairól. 

2022. január 9., 15:25

Szerző:

Azoknál a nőknél, akik kaptak egy adag koronavírus elleni vakcinát, a ciklus hossza közel egy nappal nőtt a nem beoltott nőkhöz képest. A ciklus hosszának növekedése – a vérzések közötti hosszabb idő – nem járt együtt a menstruációs napok számának változásával az Obstetrics & Gynecology című szaklapban megjelent tanulmány szerint – írja a MedicalXpress nyomán az Infostart

A tanulmány szerzői hozzátették, hogy a menstruációs ciklusok hossza hónapról hónapra változhat, a megfigyelt növekedés pedig a normál tartományon belül van. További kutatások szükségesek annak érdekében, hogy pontosabban meg lehessen határozni, miként befolyásolja a koronavírus elleni oltás a menzeszhez kapcsolódó tüneteket, köztük a hangulatváltozást, a fájdalmat, illetve a vérzés erősségét.

„Megnyugtató, hogy a tanulmány csak kis mértékű, átmeneti menstruációs változást talált a nőknél. Ezek az eredmények először nyújtanak lehetőséget arra, hogy a nőknek tanácsot adjunk, mire számíthatnak a koronavírus elleni oltás kapcsán, hogy annak megfelelően tudjanak tervezni” – mondta Diana W. Bianchi, az amerikai Eunice Kennedy Shriver Országos Gyermekegészségügyi és Humánfejlesztési Intézetének (NICHD) igazgatója. Hozzátette azt is, korábban kevés kutatást végeztek arról, hogy miként hatnak a koronavírus vagy más betegségek ellen beadott vakcinák a női ciklusra.

A tanulmány szerzői a Natural Cycles nevű termékenységkövető alkalmazás anonimizált adatait elemezték. A felhasználók az applikációban adatokat adnak meg testhőmérsékletükről és menstruációs ciklusukról, illetve hozzájárulhatnak ahhoz, hogy anonimizált adataikat kutatásra használják fel.  Az oltott egyének esetében az adatok az oltás előtti három egymást követő ciklusból és további három egymást követő ciklusból származnak, beleértve azt a ciklust is, amelyben az oltás történt. Az oltatlan egyének esetében az adatokat hat egymást követő ciklusból gyűjtötték. A vizsgálatban részt vevő 3959 személy közül 2403 oltott és 1556 oltatlan volt.

A legtöbb oltott a Pfizer vagy a Moderna vakcinát kapta. Az első adag oltás a ciklus hosszának 0,71 napos, a második adag pedig 0,91 napos növekedésével járt átlagosan, ezért a kétszer is oltott felhasználók esetében az egyes ciklusok hossza kevesebb mint egy nappal nőtt. Az oltott személyeknél nem volt változás a menstruációs vérzés napjainak számában. A kutatók nem tapasztaltak jelentős változást a ciklus hosszában az oltatlan felhasználók esetében.

A felhasználók azon alcsoportjában, akik ugyanabban a menstruációs ciklusban két oltási dózist kaptak (358 felhasználó), a ciklus hossza átlagosan két nappal nőtt. Úgy tűnik azonban, hogy ez a változás a következő ciklusokban csökken, ami azt jelzi, hogy a változások valószínűleg átmeneti jellegűek. A szerzők hozzátették, hogy a Nemzetközi Nőgyógyászati és Szülészeti Szövetség normálisnak minősíti a ciklus hosszának változását, ha az kevesebb, mint nyolc nap.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI/Balázs Attila)
16:39

A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.