Bezárt az a klub, ami a csak férfiaknak szóló elit jótékonysági árverést szervezte

2018. január 25., 17:13

Szerző: Bíró Veronika

Már meg is szüntették a Presidents Club jótékonysági csoportot, amelyik azt a bált rendezte, ahol a csak férfiakból álló vendégsereg zaklatta a hostesseket. A rendezvényen részt vett Nadhim Zahawi, az oktatási minisztérium nemrég kinevezett ifjúság- és családügyi államtitkára is, akit ezért számos kritika ért – írja a The Guardian.

A Presidents Club adományozói a brit felső tízezer tagjai, milliárdosok, hírességek és politikus voltak. A bál vendégei most egymás után határolódnak el a klubtól. A Great Ormond Street Gyermekkórház, a Financial Times leleplező cikke után jelezte, hogy visszaadja a klubtól kapott adományokat. A bálon egyébként olyan árverési tételeket is meg lehetett vásárolni, mint egy sztriptízbáros éjszaka, vagy plasztikai műtét. Ez utóbbit azzal a szlogennel reklámozták, hogy „dobja fel a feleségét." 

Zahawit azóta számos fórumon megszólták, egy kormányzati forrás szerint „emlékeztették a kötelezettségeire". Theresa May miniszterelnök szóvivője viszont kiállt az államtitkár mellett. 

– Úgy tudjuk, hogy Zahawi úr csak rövid ideig vett részt a rendezvényen, mert kellemetlenül érezte magát, amikor bevezették a terembe a hostesseket – mondta a szóvivő.

Zahawi nem nyilatkozik az ügyben, de Twitter oldalán közzétette, elítéli a bálon mutatott viselkedést, és megerősíti, hogy azért hagyta ott a rendezvényt, mert kellemetlenül érezte magát, így nem látta a „szörnyű eseményeket".

A kormányzati forrás szerint a miniszterelnök megdöbbent a történteken, és a történtek azt mutatják, hogy még sok a tennivaló a nők egyenjogúsága érdekében. Mivel az utóbbi hónapokban több szexuális zaklatási ügy is kiderült, amik az angol parlamentben történtek, a kormány nem akar olyan képet festeni magáról, hogy nem veszi elég komolyan az ügyet.

Az üzleti és politikai élet meghatározó szereplői is egymás után ítélik el az esetet.