Bezár Guatemala egyik legbefolyásosabb kormánykritikus lapja

Az alapító ellen indult büntetőeljárást követően megszűnik Guatemala egyik legbefolyásosabb kormánykritikus lapjának, az El Periódicónak a digitális kiadása is.

2023. május 13., 08:56

Szerző:

„Csapatunk 287 napon át állt ellen az üldöztetésnek, a politikai és gazdasági nyomásnak”– közölte pénteken az 1996-ban alapított lap.

Az újság alapítóját, José Rubén Zamorát tavaly vették őrizetbe pénzmosás és befolyással üzérkedés vádjával, az El Periódico néhány hónappal később, novemberben kénytelen volt leállítani nyomtatott kiadását elbocsátva munkavállalói 80 százalékát.

A 67 éves újságíró egyebek között azt veti Alejandro Giammattei elnök konzervatív kormánya szemére, hogy a korrupciót feltáró cikkei miatt politikai üldöztetés áldozatává vált, amit a guatemalai kormány tagad.

A sajtószabadságot védő szervezetek elítélték Zamora őrizetbe vételét, és António Guterres ENSZ-főtitkár is aggodalmát fejezte ki az ügyben.

A lap hat másik újságírója és három rovatvezetője ellen szintén eljárás folyik.

A tájékoztatás szerint az El Periódico utolsó digitális kiadása május 15-én fog megjelenni.

(Kiemelt kép: egy guatemalai újságíró tiltakozik Jose Ruben Zamora, az El Periodico újság elnökének 2022. július 30-i letartóztatása ellen a guatemalai igazságügyi palota előtt. Fotó: Johan Ordonez / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.