Betiltottak és szélsőségesnek minősítettek három, Navalnijhoz fűződő szervezetet Moszkvában

A szervezetek megfellebbezik a döntést.

2021. június 10., 07:28

Szerző:

Szélsőségesnek minősített és azonnali hatállyal betiltott szerdán egy moszkvai bíróság három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz fűződő szervezetet.

A Navalnij Törzsei mozgalmat, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványát (FBK) és jogutódját, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványát (FZPG) a moszkvai ügyészség azzal vádolta meg, hogy célja

„a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához”, egyebek között a „színes forradalmak” forgatókönyvének alkalmazásával.

A szervezetek tagjai egy múlt héten hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítik passzív választójogukat, nem indulhatnak jelöltként például a szeptemberben esedékes parlamenti választáson sem. A csoportok tevékenységének vagy finanszírozásának folytatása esetén a részvevők ellen büntetőeljárás indul majd.

A tárgyalás több mint 12 órán át, zárt ajtók mögött zajlott. A per titkosításának oka, hogy az ügyészség szerint az anyagok államtitkot tartalmaztak.

Vlagyimir Voronyin ügyvéd kijelentette, hogy a szervezetek megfellebbezik az ítéletet.

Navalnij az ítélethirdetést követően az Instagramon közölte, hogy csapata alkalmazkodik majd a körülményekhez, és folytatja a küzdelmet a korrupció ellen, valamint az igazságos bíróságokért és a törvény előtti egyenlőségért.

„A céljainkból és az eszméinkből nem engedünk. Ez a mi országunk, másik nincsen” – írta.

A Navalnijhoz köthető szervezetek szélsőségessé nyilvánításának napjára időzítve a The Insider orosz ellenzéki portál és a Bellingcat nemzetközi újságírócsapat egy cikkben azt állította, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei 2019-ben ugyanúgy sikertelen mérgezéses merényletet kíséreltek meg Dmitrij Bikov ellenzéki író ellen egy repülőgépen, ahogy tavaly augusztusban Navalnij esetében.

(Kiemelt kép: Alekszej Anatoljevics Navalnij, a Babuskin járás bíróságán. Fotó: MTI/PA | Yuri Kochetkov)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.