Betiltották a Hammerskins-t Németországban

Betiltottak egy szélsőjobboldali szervezetet Németországban, és rendőri műveletet indítottak feloszlatására – közölte kedden a szövetségi belügyminisztérium.

2023. szeptember 19., 14:05

Szerző:

A Hammerskins Deutschland nevű szervezet felszámolására kora reggel egyszerre tíz tartományban, 28 helyszínen kezdtek házkutatást. A szervezet betiltását és a vezetői ellen irányuló razziát amerikai hatóságokkal együtt készítették elő, a munka több mint egy éve kezdődött. A Hammerskins Deutschland az Egyesült Államokban 1988-ban alapított Hammerskins Nation németországi ága, és egész Európában kiemelkedő szerepet tölt be a szélsőjobboldali szubkultúrában. Tevékenysége ellentétes Németország alkotmányos rendjével, a népek egymás közti megértésének eszméjével és egyes büntetőjogi szabályokkal – indokolta a szervezet elleni fellépést a belügyminisztérium.

Betiltásával „véget vetünk egy nemzetközileg aktív neonáci egyesület embertelen tevékenységének Németországban” – idézték a közleményben Nancy Faesert, a tárca vezetőjét, aki aláhúzta, hogy továbbra is a szélsőjobboldal fenyegeti leginkább a demokráciát hazájában. A németországi szkinhedek elitcsoportjaként számon tartott Hammerskins Deutschland a huszadik szélsőjobboldali szerveződés, amelyet betiltott a szövetségi belügyminisztérium.

A Hammaerskins egy nemzetközi szervezet, mely egyik főszervezője a Budapesten rendezett „Becsület Napja” megemlékezésnek. Ahogy arról beszámoltunk, a magyar rendőrség letartóztatott a kitörés napi megmemlékezésre igyekvő német neonácikat.

(Kiemelt képünkön: 2023. szeptember 19., Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Jamel: Sven Krüger (M), egy Németország-szerte ismert szélsőjobboldali szélsőséges, rendőrök között áll a birtokán tartott házkutatás során. Faeser szövetségi belügyminiszter betiltotta a „Hammerskins Germany” nevű szélsőjobboldali egyesületet, valamint annak regionális szárnyait és a „Crew 38” nevű alszervezetet. A minisztérium közlése szerint a rendőrség munkacsoportjai kora reggel tíz németországi tartományban az egyesület 28 feltételezett tagjának otthonát kutatták át. Fotó: JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)