Beszólt Orbánnak a cseh parlament elnöke

Markéta Pekarová szerint a magyar miniszterelnök a kazah nép ellen foglalt állást.

2022. január 12., 09:46

Szerző:

Sok kritika érte a magyar kormányt, miután egyes tagjai a kazah kormány álláspontja mellett álltak ki és nem a lakosság mellett. Egyik ilyen kritikát a Markéta Pekarová Adamovától kapta, aki a cseh parlament elnöke – írta a Bloomberg.

Pekarová hétfőn írta ki Twitterre, hogy Orbán Viktor de facto támogatta a kazah polgárok elleni lövöldözést és az orosz hadsereg érkezését. Az elnök szerint Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, ugynais sok olyan állampolgár él Magyarországon, akinek nem értenek egyet a hasonló kijelentésekkel. Támogatom őket, és mindig támogatni fogom őket – írta.

A cseh parlament elnöke már korábban is kritizálta Orbánt, korábban arra bíztatta a magyarokat, hogy áprilisban a változásra szavazzanak. Továbbá felidézte az előző kormányfő, Babis leváltását, és hasonló sikereket remélt hazánknak is. Pekarová felszólalásai miatt viszont Milos Zeman államfő szóviovője bocsánatot kért a kijelentésekért, mint cseh állampolgár.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.