Beszámoltak egy orosz feketelistáról

Amerikai ENSZ-nagykövet: súlyos jogsértések követhetnek egy esetleges orosz inváziót.

2022. február 21., 09:28

Szerző:

Súlyos jogsértésekre lehet számítani az orosz erők részéről egy esetleges ukrán inváziót követően – figyelmeztette vasárnap az Egyesült Államok genfi ENSZ-nagykövete a világszervezet emberi jogi főbiztosát, és egy Moszkva által összeállított „feketelistára” is felhívta a figyelmet.

Washingtont „máris mélyen aggasztják az Ukrajna megszállt részein elkövetett jogsértések, és minden oka megvan azt feltételezni, hogy az ilyen atrocitások száma új hadművelet esetén nőni fog”

– fogalmazott Bathsheba Nell Crocker Michelle Bachelethez intézett levelében. Hangsúlyozta azt is, hogy Washingtonnak hitelt érdemlő információi vannak egy Moszkva által összeállított, mások mellett az Ukrajnában élő orosz és fehérorosz ellenzékiek neveit listázó jegyzékről. Jóllehet az értesülések pontos forrását nem említette, kiemelte, hogy

az invázió nyomán célzott kivégzésekre, emberrablásokra, törvénytelen fogva tartásokra és kínzásokra is lehet számítani, a listán szereplők közül pedig többeket munkatáborokba szállítanának.

Az orosz erők nem riadnának vissza a békés tüntetések erőszakos feloszlatásától sem – tette hozzá a diplomata. Moszkva többször tagadta, hogy ukrán területek megszállására készül, jóllehet az elmúlt hetekben nyugati hírszerzési adatok szerint mintegy 150 ezer katonát mozgósított az Ukrajnával közös határmenti térségben.

Az orosz kormány hisztériakeltésnek nevezte az invázióval kapcsolatos híreszteléseket, Vlagyimir Putyin orosz elnök francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal vasárnap folytatott telefonbeszélgetése során pedig azt mondta, a Donyec-medencei helyzet eszkalálódásának hátterében az ukrán biztonsági erők provokációi állnak.

 

(Kiemelt kép: 2021.12.7. - Orosz és amerikai zászló az amerikai nagykövetség épülete mellett Moszkvában. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)