Berlusconi újabb botránya: Zelenszkij elnököt hibáztatja az orosz invázióért

Silvio Berlusconi újabb botrányba keveredett. Azt nyilatkozta, hogy Zelenszkij elnök hibás az orosz invázióért. Az Európai Néppárt erre válaszul törölte a nápolyi konferenciáját. 

2023. február 18., 09:17

Szerző:

Az Európai Néppárt törölte nápolyi konferenciáját azt követően, hogy a volt olasz miniszterelnök bírálta az ukrán vezetést. Silvio Berlusconi Zelenszkij elnököt hibáztatta az orosz invázióért – írja a napi.hu.

Manfred Weber, az Európai Néppárt uniós parlamenti frakciójának elnöke jelentette be a Twitteren közzétett üzenetében, hogy visszalépnek az eseménytől:

 

 

„Silvio Berlusconi Ukrajnával kapcsolatos kijelentései után úgy döntöttünk, hogy lemondjuk a nápolyi konferenciánkat. Ukrajna támogatása nem opcionális” – írja Weber, hozzátéve, hogy az olasz kormánnyal továbbra is együttműködnek az uniós ügyekben.

A Politico számolt be arról, hogy Berlusconi, a Hajrá Olaszország! kormánypárt elnöke a lombardiai helyhatósági választások első napján Milánóban nyilatkoztott. „Mindössze annyit kellett volna tennie [Zelenszkijnek], hogy abbahagyja a Donbasz két autonóm köztársaságának támadását, és ez nem történt volna meg” – fogalmazta meg véleményét, majd a továbbiakban azt mondta, hogy a háború véget érhet, ha Joe Biden amerikai elnök megfenyegeti Ukrajnát, hogy leállítja a katonai és pénzügyi segélyek küldését, és arra kéri Zelenszkijt, hogy tűzszünetet rendeljen el, cserébe egy „hat, hét, nyolc, kilenc milliárd dolláros Marshall-tervért” az ország újjáépítésére.

Berlusconi bírálta továbbá a Giorgia Meloni vezette olasz kormány Ukrajnát támogató politikáját, és hangsúlyozta, hogy Meloni helyében a múlt heti uniós csúcson nem találkozott volna az ukrán elnökkel.

(Kiemelt képünk: Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője. MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.