Berlin szerint Kínának döntő szerepe lehet az ukrajnai háború lezárásában

Kína döntő szerepet tölthet be Oroszország Ukrajna elleni háborújának lezárásában, ha elhatározza magát a béketeremtésre – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Berlinben kínai kollégájával folytatott megbeszélése után.

2023. május 9., 19:12

Szerző:

A német diplomácia vezetője Csin Kanggal tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjaként meghatározó mértékben hozzájárulhatna ahhoz, hogy a háború Ukrajna területi épségének helyreállításával és az orosz csapatok kivonásával véget érjen.

Hangsúlyozta, hogy a háború befejezéséhez a támadó fél, Oroszország részéről szükségesek lépések, méghozzá a támadások leállítása és a csapatok kivonása. Ha nem Oroszország, hanem Ukrajna lépne, vagyis felhagyna a védekezéssel, az nem a háború, hanem „Ukrajna végét jelentené” – mondta.

Csin Kang kijelentette, hogy Peking nem nézi tétlenül a vérengzést, de „nem is önt olajat a tűzre”, hanem továbbra is az azonnali fegyvernyugvást igyekszik elérni, és ezért mindkét féllel és valamennyi érdekelttel kapcsolatban marad.

(Kiemelt kép: katonai orvosok elsősegélyben részesítették egy megsebesült ukrán katonát a fronton lévő orvosi stabilizációs ponton, a donyecki régióban található Bahmut város közelében 2023. május 4-én, az ukrajnai orosz invázió közepette. Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP)

 

 

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.