Beperelték a Facebookot az új-zélandi terrortámadás miatt

2019. március 27., 13:36

Szerző:

Beperelte a Facebookot és a YouTube-ot egy francia muszlimokat képviselő csoport - írja a BBC. A felháborodás oka, hogy a legnagyobb közösségi portál és videómegosztó oldal nem akadályozta meg időben, hogy a március 15-i, új-zélandi mészárlás élő közvetítése ne terjedjen tovább, azaz megkésve távolították el azt. Ugyanis, mire erre sor került, a felvételen 4000 megtekintés volt már és szerkesztett, kivágott verziói rohamosan terjedni kezdtek más platformokon, köztük a YouTube-on is. A Facebook egy blogposztban azt írta, 300 ezer másolat készült róla és huszonkilenc percbe telt mindet eltávolítani.

Ugyanakkor a cég elismerte, dolgoznia kell azon, hogy hamarabb cselekedjenek ilyen helyzetekben.

Új-zélandi terrortámadás
Fotó: MTI/EPA/Mick Tsikas

Két mecsetnél összesen 50 ember vesztette életét fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben.

Szemtanúk által adott információk alapján eleinte annyit lehet csak tudni, hogy egy katonai egyenruhába öltözött férfi belépett egy mecsetbe, majd több tucat lövést lehetett hallani, ezután embereket lehetett látni, amint kiszaladnak az utcára. A fegyveres akkor elmenekült a helyszínről.

A támadó, a 28 éves, Brenton Tarrant nevű, Új-Zélandon élő ausztrál férfi volt aki a Facebookon élőben közvetítette az ámokfutást. A felvétel valóban sokkoló volt, mert minden lövés, minden gyilkosság szerepel rajta. Látható, amint a helyszínre megy, elővesz a csomagtartóból egy automata fegyvert, besétál a mecsetbe és szobáról szobára járva módszeresen mindenkit lelő. A támadó egy hosszabb nyilatkozatot is kiadott, amelyben szélsőjobboldali ideológiájáról ír és a nem európai bevándorlók elleni fellépésre szólít fel.

Az eset után az ország miniszterelnöke Jacinda Ardern azonnal elfogadtatott egy fegyvertartás szigorítására vonatkozó törvényt. Olyat, amiért az iskolai lövöldözéseket és utcai erőszakot elszenvedő amerikaiak családjai régóta küzdenek, de a fegyverlobbi miatt eddig még nem kaphattak meg.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.