Belgium felgyorsítja a menekültstátuszra nem jogosult migránsok visszaküldését

A belga szövetségi kormány csütörtökön menekültügyi törvényjavaslatot jelentett be, amelynek keretében felgyorsítaná a menekültstátuszra nem jogosult migránsok visszatérését származási országukba.

2023. március 9., 20:01

Szerző:

A belga vezetés szerint ez lehet a kulcsa annak, hogy megoldják az országot sújtó jelenlegi menekültválságot. Nicole de Moor migrációs ügyekért felelős szövetségi miniszter Twitter-üzenetében jelentette be, hogy a menekültügyi reformokról való megállapodás „fontos lépést jelent az ellenőrzött és méltányos migrációs politika felé”.


„Ezzel az első intézkedéscsomaggal elindultunk a reformok útján. Befogadóhelyet csak azok kapnak majd, akik menekültügyi eljárás alatt állnak, a visszatérésekkel kapcsolatos együttműködést törvénybe foglaljuk, a visszaélések ellen küzdünk, és megvédjük a kiszolgáltatott embereket” – tette hozzá bejegyzésében.


A törvényjavaslatot bejelentő csütörtöki sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a menekültválságot nem lehet egyik napról a másikra megoldani, mivel nagy kihívással néz szembe a kormány. „Tavaly több mint 100 ezer ember érkezett az országunkba, és a beáramlás továbbra is magasabb a megszokott szintnél” – tette hozzá.


A reformról a sokszínű koalíciós kormányon belül csütörtök hajnalra létrejött megállapodás keretet határoz meg további befogadóhelyek létrehozására. De Moor megjegyezte, hogy már folyamatban van egy 600 átalakított konténerből felépítendő „menekültfalu” létrehozása. A reformcsomag emellett a befogadóhálózatból való kikerülés felgyorsítására is összpontosít, annak érdekében, hogy elkerüljék a túltelítettséget. Azokat, akiknek a menedékkérelmét elutasítják, visszaküldik hazájukba, vagy abba az országba, ahol már elsődlegesen menekültstátuszt kaptak. Ilyen esetekben az érintetteknek három hónap helyett csak egy hónap áll majd rendelkezésre, hogy elhagyják a befogadási rendszert. A menedékkérelmek visszautasításáról a jövőben nem egyszerű értesítő levél fog érkezni csak, hanem kötelező lesz az úgynevezett „visszatérési tanácsadás”. A csütörtökön elfogadott egyezség megelőző intézkedéseket ír elő, hogy elkerüljék a szökés kockázatát, és amennyiben az illető nem működik együtt, „kényszerintézkedésekre fog sor kerülni”.


Emellett a dublini rendeletet szigorúbban fogják alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a menedékkérőket gyorsabban küldik vissza abba az uniós tagállamba, ahová először érkeztek. Ezentúl a jelenlegi 18 hónap helyett ez hat hónapon belül fog megtörténni. A héten a brüsszeli hatóságok kiürítettek egy közel 200 fős utcai migránstábort, amely a főváros egy telített befogadóközpontja előtt alakult ki. Februárban egy menedékkérők és hajléktalanok által elfoglalt épületet is kiürítettek, miután civil szervezetek tiltakoztak az embertelen körülmények miatt. A migránsokat átmeneti szállásokra telepítettek át.

(Kiemelt képünk: Nicole de Moor menekültügyi és migrációs politikáért felelős államtitkár sajtótájékoztatón beszél a kormány menekültügyi kérdésekben elért megállapodását követően Brüsszelben, 2023. március 9-én. JONAS ROOSENS / Belga / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).