Belebukhat Boris Johnson a lakásfelújításába

Belpolitikai botrány robbant ki Nagy-Britanniában abból, hogy nem tudni, kifizette-e és miből Boris Johnson a lakásfelújítását. Az ügyben hivatalos vizsgálat indult, miközben azért is botrány van, mert a brit kormányfő állítólag azt mondta: inkább legyen több halott, mint újabb karantén.

2021. április 28., 19:54

Szerző:

Vajon túléli-e Boris Johnson? Ez volt a kérdés a brit miniszterelnök számára, aki szerdán bírálatok özönével nézett szembe a parlamentben. Téma volt a lakásfelújítási botrány, a kormánya ellen felhozott nepotizmus és a pandémia kapcsán neki tulajdonított érzéketlen megjegyzés – írta az InfoRádió honlapja.

Egy kiszivárgott e-mail szerint a miniszterelnöki rezidencia felújításának 58 ezer fontos számláját, azaz 24 millió forintnak megfelelő költséget kilenc hónappal ezelőtt titokban jóváhagyott a kormányzó Konzervatív Párt, majd a pénzt egy gazdag donor fizette ki.

„Mikor küldte át a pártkassza a pénzt a magánszámlájára? Mikor fizette vissza a pénzt? Kamatmentes hitel volt? És ki volt a donor? Addig akar várni a válasszal, amíg a rendőrök kopognak az ajtaján?”

– szegezte Boris Johnsonnak a kérdést a Skót Nemzeti Párt képviselője.

„Várom a választási bizottság megállapításait. Amúgy meg totális nonszensz, amiről beszél”

– volt Johnson válasza, majd arról kezdett értekezni, hogy a kormány mennyi pénzt fektetett a rendőrségbe, és hogy várja, hogy a függetlenségpárti skót nacionalisták elengedjék a csontot, és ne akarják szétszakítani az országot. Johnson azzal védekezik, hogy mostanra kifizette a teljes számlát, de a brit média megjegyzi, ő és miniszterei sem tagadták: elmulasztották bejelenteni, hogy egy gazdag tory donor állta eredetileg a költségeket. Ha Johnson egy hónapon belül nem jelentette be, hogy ajándékot vagy kölcsönt kapott, akkor azzal megsérthette a választási törvényeket – mondta a választási bizottság egyik volt tagja. A kormányfő számára roppant kínos, hogy az általa is említett brit választási bizottság vizsgálatot indított. A felügyelő szerv megfogalmazása szerint alapos indokkal feltételezheti, hogy „kihágás vagy kihágások történhettek”. 

A múlt héten kommentálta az ügyet Dominic Cummings, Johnson elbocsátott főtanácsadója, aki sokak szerint a szivárogtatások forrása, mert így akar bosszút állni. „Etikátlan, buta, valószínűleg illegális és szinte bizonyosan megsértette az adományok bejelentéséről szóló szabályokat” – közölte az ellentmondásosan megítélt egykori szürke eminenciás.

Karantén helyett inkább a halál

Ha ez a kínos ügy még nem lenne elég Johnsonnak, akkor ott van az a neki tulajdonított tavalyi megjegyzése, miszerint „inkább álljanak gúlában a holttestek, mintsem hogy újabb karantént vezessenek be”.

Ebben a kérdésben a Downing Street a skóciai ügyek miniszterét, Alister Jacket tolta a nyilvánosság elé, aki a következő, finoman megfogalmazott válasszal állt elő: „nincs semmilyen emlékem arról, hogy a miniszterelnök bármi másra koncentrált volna, mint az életek megmentésére és az egészségügyi szolgálat védelmére.”

További kellemetlen kérdéseket vet fel a Johnson-kormánynak, hogy David Cameron volt miniszterelnök a pénzügyminiszternél lobbizott egy pénzügyi cég érdekében, Johnson pedig privát SMS-eket váltott egy milliárdos brit üzletemberrel arról, hogyan mérsékelhetnék a külföldről érkező dolgozói adóterhét, ha beszállna Nagy-Britanniában a lélegeztetőgépek gyártásába.

A probléma komolyságát jelzi, hogy Johnson szerdán a királynő volt magántitkárát, Lord Geidt-et független, de személyes tanácsadójának nevezte ki az összeférhetetlenség kérdéseiben. A radikálisabb parlamenti képviselők véleményét megfogalmazó zöldpárti főnök, Caroline Lucas közben egyszerűen „sorozatos hazudozónak” nevezte a miniszterelnököt. Kérdés: vajon a hivatalába kerül-e a lakás-gate?

 

(Kiemelt kép: 168 Óra archív)