Burka nélkül készített interjút a tálibokkal, most elmenekült Afganisztánból

Azt mondta, szeretne visszatérni a hazájába.

2021. augusztus 30., 16:32

Szerző:

Elhagyta Afganisztánt Beheshta Arghan, az újságíró, aki burka nélkül készített interjút a tálibokkal az afgán TOLO televízióban. „Azért hagytam el az országot, mert az emberek millióihoz hasonlóan, én is félek a táliboktól” – közölte Arghan a CNN-nek írt levelében. Saad Mohseni, a TOLO tulajdonosa szerint Arghan ügye az afganisztáni helyzet szimbóluma. „Szinte minden híres újságírónk eltűnt” – tette hozzá Mohseni a CNN-nek, aki azt is kijelentette, alig sikerült új munkavállalókat találniuk.

Arghand 24 éves, négy évig tanult újságírást egy kabuli egyetemen. Ezt követően több hírügynökségnél és rádióállomáson is dolgozott, majd ez év elején lett a TOLONews műsorvezetője. „Egy hónapot és 20 napot dolgoztam ott, aztán jöttek a tálibok” – emlékezett vissza. Arghan augusztus 17-én készített interjút a tálibokkal, Afganisztán történelmében ez volt az első alkalom, hogy egy tálib vezető élőben nyilatkozott. Sokan egyébként politikai fogásnak gondolták, hogy pont egy női műsorvezetőnek adtak interjút. A helyiek egy része szerint így próbálták meg meggyőzni a világot arról, hogy megváltoztak. 

Az újságíró azt mondta, minden helyi nőért vállalta az interjút. „Egyikünknek el kellett kezdenie. Ha otthon maradunk vagy nem megyünk az irodákba, azt fogják mondani, hogy nem akarunk dolgozni” – tette hozzá Arghand. „Megmondtam a táliboknak, akarjuk a jogainkat. Dolgozni akarunk. Úgy gondolom, a társadalom részének kell lennünk. Ez a mi jogunk” – folytatta.

Argannak egyébként, két nappal az interjú után, Malala Yousafzai aktivista is nyilatkozott, ellene korábban merényletet kíséreltek meg a tálibok. Két nappal a Malalával folytatott beszélgetés után Arghand egy aktivistához fordult segítségért. Kedden pedig több családtagjával együtt elhagyta az országot a katari légierő gépével. „Ha a tálibok megteszik, amit mondanak, amit ígértek, és a helyzet javul, és gondoskodom arról, hogy biztonságban legyek, és ne fenyegessenek, akkor visszatérek hazámba, és a hazámért dolgozom” – zárta.

(Kiemelt kép: Beheshta Arghand televíziós műsorvezető beszél Abdul Haq Hammaddal, a tálib sajtócsapat tagjával az Afghan's 24/7 hírcsatorna adásában 2021. augusztus 17-én. Fotó: EyePress/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.