Rövidítéssel, sejtelmesen üzent Barack Obama Bidennek az amerikai klímatörvény elfogadása után

Ez egy BFD! - üzente a volt elnök, Barack Obama, a jelenleginek. Biden meg megköszönte.

2022. augusztus 18., 08:34

Szerző:

„This is a BFD!" – a mostanában igen kevés alkalommal megszólaló volt amerikai elnök, Barack Obama ezt üzente votl alelnökének, Joe Biden jelenlegi elnöknek Twitteren, miután Biden kormányzata sikeresen elfogadtatta és aláírta a leggazdagabbakat megadóztató, és a klímavédelemre is minden eddiginél több pénz fordító törvényjavaslatát.

A kód feltörése

Hogy mit takar a rövidítés? Az amerikai angol internetes szlengben csupán annyit: Big Fucking Deal. Obama kommentárja magyarul nagyjából Lázár Jánosnak a TramTrain elindulását kommentáló szavaival adható át, azaz

„Ez azért kurva nagy dolog!”

A kedves szavakat Biden saját Twitterén meg is köszönte egykori fehér házi társának, még hozzá egy szállóigével (Kösz, Obama!), amit Obama kormányzása alatt az amerikaiak viccesen olyan kellemetlen dolgokra használtak, amiknek semmi köze az elnök poliitkájához (ahogyan mi is a #köszorbán-t, esetleg a #köszkarácsonygergely-t):

Mint az már ismert, a Biden-kormányzat által „inflációcsökkentő” törvénynek nevezett csomag elfogadása nagyon jelentős gazdasági változásokat hoz az Egyesült Államok életébe. Mintegy 739 milliárd dolláros költségvetési bevételnövelést céloznak, részben adóemelés, és az adóbehajtás hatékonyabbá tétele által, valamint a nagy gyógyszergyárak ármegállapítási gyakorlatának szabályozása révén. A csomag 439 milliárd dollárnyi beruházást is előír klímavédelmi intézkedésekre és az egészségügyi ellátórendszer szélesítésére.

A törvény aláírásának időzítése – és a volt, illetve jelenlegi demokrata elnök nyilvános smúzolása – minden bizonnyal erősen kapcsolódik ahhoz, hogy októberben félidős kongresszusi választásokra kerül sor az Egyesült Államokban, ahol Bidennek nagyon nehéz dolga lesz, ha a Képviselőházban demokrata többséget akar fenntartani.

(Kiemelt kép: Joe Biden és Barack Obama. Fotó: MANDEL NGAN / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.