Bár az elnök nyugtat, az ukrán légitársaság külföldre menekíti gépeit

A biztosítók nem voltak hajlandók kockázatot vállalni.

2022. február 14., 18:01

Szerző:

Az Ukraine International Airlines (UIA) ukrán légitársaság külföldre menekítette egyes repülőgépeit egy esetleges orosz támadás veszélye miatt.

A kijevi székhelyű vállalat külföldi hírügynökségeknek eljuttatott nyilatkozatában egyebek között azzal indokolta a lépést, hogy a biztosítótársaságok megszüntették egyes járatainak biztosítását az ukrán légtérben.


„Az UIA erőfeszítéseket tesz, és tárgyalásokat folytat a biztosítócégekkel, az ukrán infrastrukturális minisztériummal és az állami légiközlekedési hatósággal egy kölcsönös megállapodás reményében”

– áll a vállalat állásfoglalásában.

Az UIA tájékoztatása szerint a lízingcégek kérésére öt Boeing 737-800 típusú repülőgépet Spanyolországba, két másik utasszállítót pedig „tervszerű műszaki karbantartásra” Szerbiába vittek. A vállalat ugyanakkor több mint 25 gépből álló flottával rendelkezik, bár a világ legtöbb légitársaságához hasonlóan a repülőgépek a lízingcégek tulajdonában vannak. A többi gép áthelyezéséről egyelőre nincsenek információk.

A légijáratok biztosításának megszüntetése miatt a SkyUp ukrán légitársaságnak például a Madeirából Kijevbe induló járatát a szomszédos Moldova fővárosába, Chisinauba kellett átirányítania, ahonnan az utasokat buszokkal szállították az ukrán fővárosba.

A Flightradar24 repülőgép-követő szolgálat szerint a British Airways (BA) Londonból ázsiai országokba induló járatai hétfőn elkerülték Ukrajna területét. Ugyanennek a szolgálatnak az adatai azt mutatták, hogy amerikai Global Hawk felderítődrón járőrözött az ukrán légtérben.

A kijevi vezetés vasárnap esti rendkívüli ülését követően 16,6 milliárd hrivnya (183 milliárd forint) pénzügyi garanciát jelentett be a légi közlekedés biztosítására. Nem sokkal korábban a KLM holland légitársaság felfüggesztette Ukrajnába induló összes járatát, és a német Lufthansa is fontolgat egy ilyen lépést.

(Kiemelt kép: Stringer / Anadolu Agency via AFP)

16:27

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.