Bandák fosztogatnak Brazíliában, mert nincs áram a börtönökben

Már harmadik éjszaka bandák garázdálkodnak Brazília északkeleti Rio Grande do Norte államának több városában, leállt a tömegközlekedés, bezártak az iskolák – közölte pénteken a BBC hírportálja.

2023. március 17., 19:17

Szerző:

A bűnszervezetek tagjai buszokat gyújtottak fel és fegyveres támadásokat hajtottak végre épületek ellen lakott területeken. Úgy tudni a zavargások kiváltó oka a börtönökben raboskodó bandatagok fogva tartási körülményeire vezethető vissza. 

A brazil kormány a szövetségi biztonsági erők több száz tagját küldte a térségbe rendteremtésre a héten. 

Flavio Dino igazságügyi és biztonsági miniszter szerint a napokban a karhatalmi erők további több száz tagját is oda fogják vezényelni. A tagállami vezetés válságstábot hozott létre, és segítséget kért a szövetségi kormánytól. 

A Terra című brazil hírportál Francisco Araujóra, a tagállami közbiztonsági miniszterre hivatkozva úgy tudja,

a zavargásokat a tagállami börtönökből rendelhették meg, miután a hatóságok elutasították a bűnszervezetek bebörtönzött tagjainak televíziókra, elektromos áramra és hitvesi látogatásra vonatkozó kérelmét. 

A túlzsúfolt brazil börtönökben uralkodó állapotokat jogvédők már régóta kifogásolják. 2017-ben a kormány börtönlázadások elfojtására létrehozott különleges alakulatot (FTIP) vezényelt a Rio Grande do Norte állam büntetésvégrehajtási intézményeibe, miután egy zendülésben legalább 30 rab életét vesztette. Bírálói szerint az FTIP rendszerint erőszakos eszközöket alkalmaz rendteremtésre. 

A helyi sajtó szerint jelenleg két – egyébként rivális – bűnszervezet egy átmeneti béke keretében összefogott a biztonsági erőkkel szemben.

Rio Grande do Norte több városában az erőszakhullám nyomán szünetel a tömegközlekedés, s bezáratták az iskolákat is. 

A héten legalább ketten vesztették életüket és 67 embert előállítottak a megmozdulások során. A rendőrség mindemellett számos fegyvert, robbanószerkezetet, járművet, valamint kábítószert és készpénzt is lefoglalt.

(Kiemelt képünk: Egy rendőr áll őrt egy utcán Natalban, Rio Grande do Norte államban, Brazíliában 2023. március 16-án, miután aandatagok autókat gyújtottak fel, középületeket lőttek szét több északkelet-brazíliai városban. A hatóságok szerint a Rio Grande do Norte államban hétfőn késő este kezdődött támadásokat a börtönökből tervezték ki a bandavezérek, tiltakozásul a börtönkörülmények ellen, és megtorlásként a bűnözői csoportok büntetés-végrehajtási rendszerben folytatott tevékenységét szigorító új szabályozásért. Fotó: Alessandro IMPERIAL / AFP)