Bahmut keleti része orosz kézre került a Wagner csoport alapítója szerint

Az orosz erők teljesen ellenőrzésük alá vonták Artemivszk (Bahmut) város keleti részét, közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója szerdán a Telegramon.

2023. március 8., 15:00

Szerző:

„A Wagner katonai magánvállalat egységei elfoglalták Bahmut egész keleti részét. A Bahmutka folyótól keletre minden teljes mértékben a Wagner katonai magánvállalat ellenőrzése alatt áll” – mondta Prigozsin a sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint.


Artemivszk fontos közlekedési csomópont a Donyec-medencében harcoló ukrán csapatok ellátásában. Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője február 16-án jelentette be, hogy az orosz erők elfoglalták az összes jelentősebb magaslatot a város körül.
Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve közölte, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége az elmúlt nap folyamán mintegy 435 fő volt, akik közül a Donyeckben vívott harcokban több mint 180, Liman irányában pedig mintegy 130 katona esett el. A tábornok szerint az orosz erők megsemmisítették az ukrán 59. gépesített lövészdandár főhadiszállását a donyecki régióban lévő Memrik településnél.


Az orosz védelmi tárca összesítése szerint a háború eleje óta elpusztított ukrán tüzérségi lövegek és aknavetők száma elérte a 4100-at.
Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek szerdán a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. A Donyeck város déli részén lévő lakóövezetben négy civil megsebesült, és sorozatvető-belövések miatt tűz ütött ki.


Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerdán a Kremlben kitüntetéseket adott át a nemzetközi nőnap alkalmából, azt hangoztatta, hogy sok példáját látni a személyes bátorságnak és elszántságnak, az állam jövőjének védelmezésére irányuló készségnek, amikor „Oroszország ismét a biztonsága és szuverenitása ellen irányuló közvetlen fenyegetéssel szembesül”.

(Kiemelt képünk:  A Telegram-csatornán @concordgroup_official 2023. március 3-án közzétett videófelvételen Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz félkatonai csoport vezetője egy meg nem nevezett helyen lévő háztetőről beszél a kamerába. Prigozhin kijelentette, hogy harcosai „gyakorlatilag bekerítették” Bakhmutot. Ukrán tisztviselők szerint a harcok egyre nehezebbé válnak, miután Oroszország az elmúlt hetekben több falut is elfoglalt Bakhmut közelében. Ukrán tisztviselők szerint már csak mintegy 4500 ember maradt a lerombolt városban, amelynek a konfliktus előtt mintegy 70 ezer lakosa volt.@concordgroup_official / AFP)