Azt terjesztették az elnök feleségéről, hogy férfiként született – most pórul járhatnak

Az elnök felesége által beidézett két nő „médiumként” és „független újságíróként” kezdte terjeszteni az álhírt az interneten.

2022. február 18., 18:00

Szerző:

A párizsi büntetőbíróság előtt kér elégtételt Brigitte Macron, a francia elnök felesége attól a két nőtől, aki olyan álhíreket terjesztett róla az interneten, hogy férfiként született, majd később váltott nemet és nevet – erősítették meg pénteken igazságügyi források az M6 kereskedelmi televízió értesülését.

A polgári eljárásban június 15-én lesz az első meghallgatás a párizsi bíróságon. Brigitte Macron a polgári törvénykönyvnek a magánéletre vonatkozó intézkedéseire hivatkozva tett feljelentést

Az elnök felesége által beidézett két nő „médiumként” és „független újságíróként” kezdte terjeszteni az álhírt az interneten. Először december 10-én a médium YouTube csatornáján tettek közzé fotó-összeállítást Brigitte Macronról és családjáról. Az álhír terjesztésében a legnagyobb szerepe azonban annak a mintegy négyórás interjúnak volt, amely az összeesküvéselmélet-hívő, magát független újságíróként beállító Natacha Reyjel készült, és szintén december 10-én került fel a YouTube-ra, mintegy 470 ezer fős nézettséget elérve, mielőtt törölték. A hamis hír közben napokon át a Twitter közösségi oldalon is az egyik legnépszerűbb téma volt, és számos sajtócikk foglalkozott vele.

Az M6 úgy tudja, hogy Brigitte Macron három gyermeke és a testvére is csatlakozott a feljelentéshez, mégpedig a magánélet, a személyiségi jog és az imázshoz való jog megsértésének gyanújával.

A közösségi oldalakon hónapok óta terjesztik azt az álhírt, hogy a 68 éves Brigitte Macron Jean-Michel Trogneux néven férfiként született, majd később váltott nemet és nevet. Az álhír terjesztői szerint hatalmas összeesküvéssel leplezik a köztársasági elnök feleségének nemváltását, akit pedofíliával is megvádoltak a rágalmazói.

(Kiemelt kép: Brigitte Macron és Emmanuel Macron. Fotó: Ludovic Marin / POOL / AFP)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.