Iszonyatos mennyiségű acélt zabrálhattak el az oroszok Azovsztálból

Becslések szerint mintegy 600 millió amerikai dollárra tehető a kár értéke, miután Európa legnagyobb acélművét elfoglalta az orosz hadsereg és megkezdődött a termékek elszállítása.

2022. július 22., 12:56

Szerző:

Mintegy 600 millió dollárnyi acélt lophattak el Putyin megszálló katonái a mariupoli Azovsztál acélmű területéről, írja a szeretlekmagyarorszag.hu.  Az acélmű volt vezetője szerint a kár nagysága lényegében azt jelenti, hogy

az oroszok teljesen kifosztották a gyárat.

Az acélgyárat üzemeltető Metinvest vezérigazgatóka, Jurij Rizsenkov szerint a 600 millió dollárnyi értékű acélt az európai piacra szánták, az viszont orosz kézre került az acélmű ostroma után.

„Gyakorlatilag kifosztották a gyárat. Olyan acélt is elvittek, amit már kifizettek az európaiak, így nem csak tőlünk loptak, hanem tőlük is.” – tette hozzá.

Arra nem látnak sok esélyt, hogy a már kifizetett áruért bárki kompenzálja majd őket, ahogy arra sem, hogy azt vissza tudják szerezni. Rizsenkov hozzátette, hogy a gyárban 300 dolgozó és 200 hozzátartozójuk halt meg. Elmondta még, hogy az Azovsztal és egy másik létesítményük együtt termelték az ukrán acél 40 százalékát.

(Kiemelt kép: A mariupoli Azovsztál acélmű az oroszok általi bevétele után, 2022. május 10-én. Fotó: STRINGER / AFP)

2022. augusztus 15., 12:05

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.