Azonosították a nizzai merénylőt

Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják azt a 31 éves, tunéziai származású férfit, aki elkövette a nizzai gázolásos merényletet – jelentette honlapján pénteken a Nice-Matin című helyi napilap hivatalos forrásokra hivatkozva.

2016. július 15., 08:54

A lap tudomása szerint a francia hatóságok házkutatást tartottak a rendőrök által lelőtt merénylő észak-nizzai lakásán. Az ő személyazonosító okmányait találták meg a legalább 84 ember életét kioltó nizzai tömeggyilkossághoz használt fehér teherautóban. Legfrissebb információk szerint találtak még egy személyi igazolványt is a teherautóban, de a hatóságok egyelőre nem közölték, hogy kié a másik okmány.

A hivatásos sofőrként dolgozó Bouhlel erőszakos cselekmények miatt ismert volt a hatóságok előtt, de radikalizálódására nem figyeltek fel.

A férfi szerdán bérelte ki a támadáshoz használt tehergépkocsit egy Nizzához közeli településen, ami a Nice-Matin szerint arra utalhat, hogy előre megfontolt szándékkal követte el a merényletet.

A nyomozók az elkövetkezőkben megpróbálják azonosítani Bouhlel esetleges bűntársait, a férfi hozzátartozóinak rendőrségi kihallgatása jelenleg is zajlik.

Legalább 84 áldozata van a támadásnak

A július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékra érkezett tömegbe hajtott csütörtökön késő este egy teherautó Nizzában a parti sétányon. A francia belügyminisztérium péntek reggeli adatai szerint legalább 84 áldozata van a támadásnak.
Több mint 50-en megsérültek, 120-an kerültek sokkos állapotba, a Le Figaro szerint 18 ember állapota életveszélyes, 31-en súlyos sérülésekkel kerültek kórházba. Egy gyerek is meghalt a gázolásban – közölte a francia belügyminiszter szóvivője. A Figaro úgy tudja, hogy egy rendőri vezető is meghalt a támadásban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy sérült magyar nőről tud, aki telefonon hívta fel a székesfehérvári édesanyját, és most a szállásán várja a segítséget. A francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint a magyar nagykövetség mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van. A 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon pedig várják a kérdéseket, bejelentéseket – írja az MTI.

Orbán Viktor: Megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami Nizzában történt

A magyar miniszterelnök szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami az előző éjjel Nizzában történt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, aki elmondta: Orbán Viktor a terrorcselekmény miatt táviratban fejezte ki részvétét Francois Hollande francia köztársasági elnöknek.

„A magyar emberek és a magam nevében ezúton szeretném kifejezni részvétemet és együttérzésemet Önnek, a francia népnek és az elhunytak hozzátartozóinak. Gondolatban Önökkel vagyunk ezekben a nehéz órákban” – írta Orbán Viktor a francia államfőnek.

Teljes sebességgel hajtott a tömegbe

Az AFP helyszíni tudósítója szerint a fehér teherautó teljes sebességgel hajtott a tömegbe, és közel két kilométeren át cikkcakkban ment az emberek között. A rendőrség bejelentette, hogy a sofőrt lelőtték. Az AP-nek egy szemtanú azt mondta, hogy a férfi még vezetés közben rálőtt a menekülő emberekre, mielőtt a rendőrök megállították. A teherautó szélvédőjén több lövésnyomot is látni.

Tunéziai származású férfi vezette a teherautót

A Nice-Matin úgy tudja, hogy a támadó egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi volt, legalábbis ez derül ki a helyszínen talált személyiből. Rendőrségi források azonban jelezték, hogy a támadó azonosítása még folyamatban van. Az iTélé szerint a személyiben szereplő férfi ismert volt a hatóságok előtt, de csak kisebb bűncselekményekért, a titkosszolgálatok látókörébe nem került korábban – írta az Index.

Egy rendőrségi forrás szerint a tettest nyilvántartották különböző köztörvényes bűncselekmények elkövetése miatt, de a hírszerzési szolgálatok nem ismerték. A rendőrség egyelőre annyit erősített meg, hogy az említett férfi igazolványát találták meg a tömeges gázoláshoz használt teherautóban.

A belügyminisztérium egyelőre vizsgálja, hogy lehettek-e a sofőrnek társai, akik esetleg szökésben vannak. A Figaro szerint reggelre arra jutottak a nyomozók, hogy a teherautóban egyedül volt a támadó. A teherautóban fegyvereket, robbanószereket és gránátokat találtak.

A környéket lezárták a Masséna tér körül. A hatóságok azt kérték, hogy mindenki maradjon otthon, mert rendőri akció van folyamatban. A helyszín felett helikopterek köröznek.

Pánik, menekülők, holttestek és sebesültek a nizzai tengerparti sétányon

A TF1 szerint százezer ember is kimehetett megnézni a tűzijátékot. A Twitterre kikerült videókon és képeken látni lehet, ahogy sokan pánikszerűen menekülnek. Másokon a földön fekvő sérülteket, és halottakat látni. Több mint százan a tengerbe menekültek a teherautó elől. A Nice-Matin szerint a helyi taxisok is segítettek kimenekíteni a sétányról az embereket, és a közelben lakók is beengedték a menekülőket. Az egyik hotel előterét rögtönzött kórházzá alakították át.

A Facebook aktiválta a Safety Check funkciót a közelben tartózkodók telefonjain – ezzel bárki egy gombnyomással jelezheti az ismerőseinek, hogy biztonságban van.
A francia rendőrség közben arra kérte a szemtanúkat, hogy ne posztoljanak sokkoló fotókat és videókat a helyszínről a közösségi médiába.

Egy szemtanú, aki az események során végig jelen volt, azt mondta a BFMTV helyi állomásnak, hogy a támadó fegyvert rántott és a rendőrökre kezdett lőni. A hatóságiak megölték, a merénylő feje áttörte a teherautó ablakát.

Rögtön a gázolás és a lövöldözés után emberi testek darabjai, holttestek, őrjöngő túlélők maradtak a helyszínen. Többen elmesélték az olasz ANSA hírügynökség tudósítójának, hogy a hatóságok az eset után felszólították őket, azonnal szaladjanak el a helyszínről, mert félő, hogy a járműben robbanóanyag is van, és a teherautó felrobbanhat.

A Hotel Negresco, az egyik legelegánsabb helyi VIP-szálloda péntek hajnalra valóságos kórházzá alakult át, sebesültek feküdtek matracokon a XIX. század eleji freskókkal díszített termekben, a nyomozók tanúkat hallgattak ki, volt, aki zokogott, volt, aki ezen a helyen kereste valamely hozzátartozóját, barátját.
A rendfenntartók lezárták a környéket, próbálták a túlélőket „kitessékelni” onnan, akik pedig éppen abban a körzetben laknak és hazafelé készültek, azokat a rendőrök alaposan megmotozták.

Hollande: Terrortámadás volt

François Hollande Avignonból visszatért Párizsba, ahol válságtanácskozást tartottak. A francia elnök terrortámadásnak minősítette a Nizzában történteket. „Mindent meg kell tennünk a terrorizmus elleni harcban„ – mondta. Azt is bejelentette, hogy a történtek után három hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot, és növelik az utcákra küldött biztonsági erők létszámát.

A Párizsban november 13-án elkövetett, összehangolt terrortámadásokban 130-an haltak meg, utána vezettek be rendkívüli állapotot, amiről Hollande éppen csütörtökön napközben jelentette be, hogy ezt július 26-án feloldanák. A nizzai támadás utáni sajtótájékoztatón Hollande azt is elmondta, hogy megerősítik a Szíriában és Irakban folyó műveleteket.
Franciaországot súlyos tragédia érte. De Franciaország erős, és mindig erősebb marad – mondta.

Iszlám terrorszervezet a háttérben

A Le Figaro szerint a közösségi médiában az IS-hez közelinek tartott Twitter-fiókon ünnepelték a támadást. Hivatalosan viszont egyetlen szervezet sem vállalta a támadás elkövetését. A francia terrorelhárítás (DGSI) vezetője, Patrick Calvar május végén arról beszélt, hogy attól tart, az Iszlám Állam robbanószerekkel megpakolt járművekkel tervezhet támadásokat, írja a Le Figaro.
Brit kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva a Guardian azt írja, az ilyen típusú támadás a dzsihádistákra jellemző, az al-Kaida propagandaanyagaiban évekkel ezelőtt szerepelt már, mint hatékony terrortámadási módszer.

Barbár és gyáva terrortámadásról beszélnek a világ vezetői

Barack Obama amerikai elnök közleményben ítélte el „a szörnyű terrorcselekménynek tűnő” támadást. Az amerikai nép nevében is együttérzéséről biztosította a francia elnököt, valamint a francia nemzetet. A közleményben leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok minden szükséges segítséget megad a nyomozáshoz. „Szolidaritásunkkal és partnerségünkkel legrégebbi szövetségesünk, Franciaország mellett állunk” – olvasható a kommünikében. A Fehér Ház közleménye utal arra is, hogy csütörtökön este a Nemzetbiztonsági Tanács áttekinti a terrorcselekménynek tekintett történéseket és az ennek következtében Franciaországban várhatóan kialakuló helyzetet.

Angela Merkel német kancellár közölte: országa kiáll Franciaország mellett a terrorizmus ellen folytatott harcban.
Előzőleg Steffen Seibert kormányszóvivő egy Twitter-üzenetben azt írta, hogy „alig lehet szavakba foglalni a nizzai támadás miatt érzett megdöbbenést”, és a németek együttéreznek „francia barátainkkal”. A német államfő a szabad világ elleni támadásnak minősítette a történteket.

Az Európai Unió a francia kormány mellett áll az erőszak és a terrorizmus elleni küzdelmében – mondta Donald Tusk. Az Európai Tanács elnöke különösen méltatlannak nevezte, hogy a támadást azon a napon követték el, amelyen a franciák a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméit ünnepelték.

A merénylet az alapértékeink, a tolerancia, az emberiesség és a demokrácia elleni támadás – jelentette ki közleményben Christian Kern osztrák kancellár pénteken az előző este Nizzában elkövetett terrortámadást követően.

A kormányfő szerint a történtek mindazok ellen irányulnak, akik a barátságos és közös együttélés mellett állnak ki. Úgy vélte: ez a barbár cselekedet, amelynek olyan sok ember áldozatául esett, mélyen lesújtó és felfoghatatlan. „Az üzenetünk világos: soha nem fogjuk hagyni, hogy a gyűlölet és az erőszak szétrombolja az alapértékeinket!” – olvasható a kancellár közleményében.

Reinhold Mitterlehner alkancellár elítélte a terrortámadást, amelyet a francia nemzeti ünnepen a szabadságot, az egyenlőséget és a testvériséget ünneplők elleni elkövetett „alattomos tettnek” nevezett. Mitterlehner kifejezte a teljes osztrák kormány együttérzését Franciaországnak. „Egész Európának együttes erővel fel kell lépnie a világszerte felbukkanó terrorizmus ellen” – jelentette ki, és a demokratikus alapértékek védelméről beszélt.