Azonos nevű útvonalpontok döntötték be a brit légiforgalmat

Két azonos nevű, de egymástól mintegy 7500 kilométerre lévő útvonalpont miatt omlott össze múlt héten a brit légiforgalom informatikai rendszere. 

2023. szeptember 7., 10:25

Szerző:

Helyi idő szerint hajnali négy órakor egy légitársaság az ország légterén átrepülő repülési tervet nyújtott be az Eurocontrol felé, amely automatikusan továbbította azt az érintett légterek léginavigációs szolgáltatóinak. Fél kilenc körül pedig megérkezett a galibát okozó repülési terv az FPRSA-R alrendszerbe, amelyben két azonos nevű, de egymástól közel 7500 kilométerre lévő útvonalpont szerepelt – számol be a 24.hu.

A szofver nem tudta feldolgozni a repülési tervet, emiatt pedig bedőlt az éles és a tartalék rendszer is. Ennek következtében délelőtt 11 órakor korlátozni kellett a teljes légtér kapacitását, amely jelentős késésekhez és járattörlésekhez vezetett főként az ország repülőtereiről induló járatoknál, de érintette az oda érkező, valamint a légtéren csak áthaladó járatokat is. 

A rendszert este hatra sikerült visszaállítani, de a baki hatását még másnap is lehetett érezni. A Twitteren közzétett reakciójában Michael O’Leary, a Ryanair vezetője komoly kritikákat fogalmazott meg a jelentésről, amely szerinte messze alábecsüli a hiba miatt törölt és a jelentős késést elszenvedő járatok számát, és távozásokat követelt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: STR / AFP)