Azerbajdzsánnal együtt csökkentené a gázhiányt az Európai Unió

Ursula von der Leyen hétfőn Bakuban tárgyal a megállapodásról, amely alapján évente legalább 20 milliárd köbméter földgáz érkezik majd az Európai Unióba a déli gázfolyón a következő öt évben.

2022. július 18., 08:05

Szerző:

Az egyezséggel az orosz gázfüggőséget csökkentenék – írta az Euronews. A Transz-anatóliai Gázvezeték (TANAP) az azeri Shah Deniz gázmezőt köti össze az európai piacra vezető gázvezetékekkel.

A Kaszpi-tengeren található Shah Deniz a világ egyik legnagyobb gázmezője, ahol több mint 1000 milliárd köbméternyi gázkészlet van.

(Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél norvég miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón kétoldalú találkozójuk előtt Brüsszelben, Belgiumban 2022. február 23-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via AFP)

Moszkva hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.