A végóráit járja a grönlandi jégpajzs a klímaváltozás miatt

A térségben új csúcsot döntött a meleg.

2021. augusztus 20., 16:23

Szerző:

Kilenc órán át fagypont feletti volt a hőmérséklet, ezért hó helyett csak színtiszta eső hullott a grönlandi jégpajzs legmagasabb, 3216 méteres pontjára. A feljegyzések kezdete óta először esett eső hó helyett a Grönlandot tartósan borító jégtakaró legmagasabb pontján. Az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) szerint az erős hőhullámok és a melegbetörések a klímaváltozás miatt vannak, és egyre gyakoribbak – írta az MTI.

Augusztus 14-én azonban mintegy kilenc órán át fagypont felett volt a hőmérséklet, ami miatt nagy mennyiségű jég és hó is elolvadt – közölte a boulderi székhelyű kutatóintézet. Kutatók a klímaváltozással magyarázzák a melegbetöréseket, amelyek egyre gyakoribbak a térségben, a mostani egy évtizeden belül már a harmadik.

Műszeres feljegyzések szerint hasonló hőhullámok történtek már 1995-ben, 2012-ben és 2019-ben is, ugyanakkor fúrásból nyert jégmintákon végzett vizsgálatok nem utalnak hasonló olvadási eseményekre az 1800-as évek vége és 1995 között. Idén valójában már kétszer is meleg levegő áramlott a térségbe, július végén is komoly jégolvadást okozott egy dél felől beáramló ciklon.

 (Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: pixabay.com)

2022. augusztus 13., 18:04

Rengeteg elpusztult halat találtak a Ner folyóban a Lengyelország középső részén található Lodzi vajdaságban – mondta el Dagmara Zalewska vajdasági szóvivő szombaton.

2022. augusztus 13., 16:53

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban – jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.

2022. augusztus 13., 14:51

Jutalmat ajánlott fel szombaton a lengyel rendőrség annak, aki a lengyel-német határon folyó Odera beszennyezéséért felelősök nyomára vezeti a hatóságokat – közölte szombaton Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes.

2022. augusztus 13., 12:34

Jelentősen meggyengítette az orosz pozíciókat Ukrajna déli részén, hogy az ukrán haderő sikeres ellentámadásokat indított a Dnyeper folyó átkelési pontjai ellen – állapította meg szombat reggeli értékelésében az ukrajnai hadihelyzetről a brit hírszerzés.