Az USA zöld utat adott az ukrán pilóták F-16-os kiképzésének

A Biden-kormányzat beleegyezett, hogy ukrán pilótákat képezzenek ki európai országok amerikai F-16-os vadászgépekre.

2023. július 17., 12:17

Szerző:

Korábban is sok szó esett a kiképzés lehetőségéről, de az Egyesült Államok hozzáállása miatt eddig nem valósulhatott meg: Joe Biden elnök többször is hangoztatta, hogy az amerikai kormányzat megítélése szerint Ukrajnának nincs szüksége F-16-osokra, valamint az F-16-os vadászgépek átadását nemzetbiztonsági okokra hivatkozva is gátolta az USA, tartva attól, hogy orosz kezekbe kerülhetnek féltett amerikai haditechnikai titkok – írja az RTL.

A CNN vasárnap esti cikke szerint most gyökeres fordulat állt be az F-16-osok körüli katonai-diplomáciai tárgyalásokban: az USA zöld utat adott az ukrán pilóták kiképzésének.

A vilniusi NATO-csúcson Hollandia és Dánia vezetésével hivatalosan meg is alakult az az európai koalíció, amely segítségével ukrán pilótákat képeznének ki az amerikai vadászgépek használatára. Ukrajna a kiképzésen túl ezektől az országoktól kapna F-16-os vadászgépeket. Hogy mikor kerülhet erre sor, az még nem körvonalazódott. 

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó az amerikai hírtévének azt mondta, hogy az elnök jóváhagyta az ukrán pilóták kiképzésére vonatkozó kérést, és ennek értelmében az Egyesült Államok minden eszközzel támogatja, segíti a kiképzés megkezdését.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy felfegyverzett, amerikai gyártmányú F16-os vadászrepülőgép száll fel egy autópályáról a dél-tajvani Pingtungban, az éves Han Kuang gyakorlaton 2021. szeptember 15-én. Sam Yeh / AFP)