Az ukránok szerint már több tucat települést visszafoglaltak az oroszoktól

Visszafoglaltak harminc települést az ukrán erők az orosz hadsereg ellen a héten indított ellentámadásban az ország északkeleti részében, Harkiv térségében – közölte pénteken videoüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

2022. szeptember 10., 07:28

Szerző:

„Fokozatosan egyre több település felett vesszük át az ellenőrzést, visszatűzzük az ukrán zászlót” – mondta Zelenszkij.

A hidakat lövik  az ukránok

Az ukrán hadsereg közölte azt is, hogy új támadásokat indítottak orosz pontonhidak ellen, amelyeket az orosz erők a Dnyeperen építettek, hogy utánpótlást szállítsanak rajta Herszonba és környékére. Az ukrán erők tüzérségi és rakétatámadásokkal használhatatlanná tettek valamennyi rendes hidat a folyón – közölte a déli parancsnokság,

Az ukrán hadsereg közölte, hogy ellenőrzése alá vonta a Harkiv megyei Volohiv Jar falut, és tovább kíván haladni a stratégiai fontosságú Kupjanszk város felé, hogy elvágják az orosz erőket a legfontosabb utánpótlási útvonalaktól.

A Moszkva-barát kupjanszki hatóságok közölték, hogy a polgári lakosokat átmenekítik az orosz kézen lévő Luhanszk megyébe.

(Kiemelt kép: Ukrán katonák járőröznek, miután 2022. szeptember 9-én az ukrán hadsereg ellentámadást indított Harkiv közelében. Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP)

14:57

A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezetékeken észlelt károsodás és nyomáscsökkenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálását sürgeti, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvivő szerdán újságíróknak.