Az ukránok szerint jogukban áll orosz területeket támadni

Az ukrán külügyminiszter szerint téves az a felfogás, hogy Ukrajna nem támadhat orosz területeket.

2022. december 9., 12:28

Szerző:

Bár az ukrán vezetés még nem ismerte el, de az oroszok és a nyugati szövetségesek szerint is az ukránok állnak a dróntámadások mögött, amiket nemrég három oroszországi katonai reptér ellen követtek el. Dmitro Kuleba a Wall Street Journalnek általánosságban azt mondta, hogy elsődlegesen a megszállt területeken talható célpontokra koncentrálnak, „de természetesen az a felfogás, hogy Oroszország bármit megtehet Ukrajnában, amit technikailag megengedhet magának, míg Ukrajnának nincs ugyanez a joga, koncepcionálisan, erkölcsileg és katonailag téves” – idézi a szavait a 444.hu.

Ukrajna ígéretet tett az amerikaiaknak, hogy nem használ tőlük kapott fegyvereket az oroszországi célpontok támadásához. Ugyanakkor Kuleba szerint ez a megállapodás nem érvényes a Krímre, hiszen azt nemzetközileg szinte mindenki ukrán területként ismeri el.

Az ukrán külügyminiszter szerint már Oroszország nem lehet a nemzetközi közösség normális tagja. „Nem hiszem, hogy a világ szétesik, ha Oroszország szétesik. De az orosz nép lesz az, aki szét fogja bontani az országát, ahogyan ez az Orosz Birodalommal is történt” – mondta.

(Kiemelt kép: Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólal a Közgyűlés 58. plenáris ülésén az orosz-ukrán konfliktusról New Yorkban 2022. február 23-án. Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.