Az ukrán miniszterelnök-helyettes beszámolt a civilek evakuálásáról

Csak 79 ember tudott kijutni.

2022. április 22., 13:20

Szerző:

Ukrajnában pénteken nem lehet civil evakuációs folyosókat szervezni – közölte Irina Verescscsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, aki túl „veszélyesnek” ítélte a helyzetet az utakon. A politikus a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta: „az útvonalainkat fenyegető veszély miatt ma nem lesznek humanitárius folyosók. Az evakuálásra várókhoz fordulok: kérem, legyenek türelemmel, tartsanak ki!”.

 Csütörtökön három, az ostromlott Mariupol kikötőjéből evakuáltakat szállító busz érkezett a délkeleti nagyvárosba, Zaporizzsjába – jelentette az AFP francia hírügynökség. 

A buszokon nők és gyerekek voltak, akiket az orosz ellenőrzés alatt álló területen keresztül szállítottak, miután megnyitották a humanitárius folyosót az evakuáláshoz, miután több napig nem lehetett használni a harcok miatt. Verescsuk, aki jelen volt a buszok érkezésénél, elmondta, hogy a logisztikai nehézségek miatt a vártnál kevesebb embert evakuáltak.

„Csak 79 ember tudott kijutni” – mondta, hozzátéve, hogy sok embert kiraboltak az oroszok.

A közlés szerint csütörtök reggel négy civil evakuációs busznak sikerült elhagynia Mariupolt, de nem világos, hogy a délután érkezett buszok részei voltak-e ennek a konvojnak - az ostromlott kikötőből Zaporizzsja felé vezető 200 kilométeres út a számos ellenőrzőpont miatt néha több napig is eltarthat. Kijev és Moszkva az orosz offenzíva február 24-i kezdete óta rendszeresen vádolja egymást az evakuálások meghiúsításával.

 Oroszország a héten fokozta támadásait Kelet-Ukrajnában, és más célpontokra, köztük Kijevre és a nyugati Lvivre is csapást mért. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők a teljes keleti frontvonal mentén fokozták a támadásokat, és támadást próbálnak indítani az északkeleti Harkiv térségében is. A brit katonai hírszerzés szintén heves harcokról számolt be keleten, ahol az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni, de azt mondták, hogy a háború elején elszenvedett veszteségek miatt küszködnek, és meghibásodott eszközöket küldenek vissza Oroszországba javításra.

A Reuters szerint az ostrom alatt Mariupolba érkező újságírók holttestekkel teleszórt utcákat találtak, szinte minden épületet leromboltak, a lakosok pedig pincékben kuporogtak, és csak azért merészkedtek ki, hogy ételt főzzenek vagy eltemessék a halottakat. Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnök dönthet a városban rekedt 100 ezer civil sorsáról.
 

„Egyetlen dologra van szükség. A civil lakosság azonnali és teljes evakuálására. Még mintegy 100 ezer ember van Mariupolban”

- mondta Bojcsenko a hírügynökségnek.  Oroszország azt állítja, hogy humanitárius evakuálás keretében 140 ezer civilt szállítottak el Mariupolból. Ukrajna szerint egyeseket erőszakkal deportáltak, ami háborús bűncselekménynek minősül.

(Kiemelt kép: Mariupol látképe 2022 március 14-én. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)