Így reagált az ukrán külügyminiszter Szijjártó kijelentésére

Most már nem csak az ukrán emberek érdekeiről és biztonságáról van szó, hanem azokról az alapvető elvekről, amelyeken Európa alapul.

2022. március 25., 15:10

Szerző:

Ahogyan már korábban beszámoltunk róla, Zelenszkij ukrán miniszterelnök személyesen üzent Orbán Viktornak, hogy tegye egyértelművé álláspontját az oroszokkal kapcsolatban. A Miniszterelnökség közleménye szerint azonban Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij elnök követeléseit. Havasi Bertalan, a miniszterelnök kabinetfőnöke szerint ugyanis azok ellentétesek hazánk érdekeivel. 

Mindezt Orbán egy Facebook-posztban is megerősítette, továbbá azt is írta, hogy ezt Zelenszkij elnökkel is megértette. Szijjártó sem maradt ki a sorból, aki megerősítette, hogy az ukrán miniszterelnök követelései nem teljesíthetőek, hiszen Magyarországot nem szeretnék háborúba sodorni. „Megértjük, hogy Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek a legfontosabbak. Nekünk viszont Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ezért a magyar kormány továbbra sem támogatja a szankciók kiterjesztését az energiaszállításokra.” – írta a bejegyzésében. 

Szijjártó Péter üzenetére az ukrán külügyminiszter válaszolt:

„Ezeket a narratívákat már hallottuk, különösen orosz tisztviselőktől. Reméljük, hogy Magyarország mint szomszéd állam felülvizsgálja álláspontját a közös európai békéért. Most már nemcsak az ukrán emberek érdekeiről és biztonságáról van szó, hanem azokról az alapvető elvekről, amelyeken Európa és a magyar társadalom is alapul. Ez nem Ukrajna háborúja. Ez Oroszország háborúja az egész demokratikus világ ellen. Egyik kézzel Ukrajna támogatása, másikkal az orosz agressziógépezet finanszírozása, olaj- és gázvásárlás valójában több teret ad Oroszországnak a lépkedésre és a gyilkolásra.”

(Kiemelt képünk: Dmitrij Jevgenyevics Averkin, a Gazprom export vezérigazgató-helyettese (b3) és Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója (j3) aláírja az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződést, jobbról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2), balról Jelena Viktorovna Burmisztrova, a Gazprom elnökhelyettese a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. szeptember 27-én. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Tegnap 21:59

Nem szabad megfosztani a nőket jogaiktól a reproduktív jogok területén, az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy az emberi jogokat, köztük a nők és a lányok jogait minden körülmények között védelmébe veszi – jelentette ki Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja Strasbourgban hétfőn.