Zelenszkij: Ukrajna ATACMS rakétákat használ, és beváltak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videóüzenetében megerősítette, hogy Ukrajna már használ amerikai gyártású ATACMS taktikai ballisztikus rakétákat.

2023. október 17., 20:45

Szerző:

„Köszönet mindenkinek, aki Ukrajnáért harcol és dolgozik! Köszönöm mindenkinek aki segít! Ma pedig külön köszönet az Egyesült Államoknak. A Biden elnökkel kötött megállapodásaink teljesülnek, méghozzá nagyon pontosan. Az ATACMS-ok beváltak” – mondta az államfő a közösségi oldalakon közzétett videofelvételen. 

A The Wall Street Journal amerikai lap a nap folyamán arról számolt be, hogy az Egyesült Államok az elmúlt napokban titokban „kis számú” nagy hatótávolságú ATACMS rakétát küldött Ukrajnába, és az „ukrán védelmi erők már bevetették őket az oroszok által megszállt Luhanszk és Bergyanszk repülőterei ellen” – fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán különleges műveleti erők kedden adtak hírt arról, hogy hétfő éjjel az ukrán hadsereggel együttműködve csapást mértek a két reptérre, amelyeken megsemmisítettek kilenc, speciális berendezésekkel felszerelt orosz katonai helikoptert, egy légvédelmi kilövőállást és egy lőszerraktárt. A támadásokban a közlés szerint több tucat orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg. Az ukrán különleges erők sajtószolgálata által kiadott közleményben nem tértek ki arra, milyen fegyverrel mérték a csapásokat a légikikötőkre.

(Kiemelt képünk illusztráció: Szöulban közzétett kézi fotón a hadsereg taktikai rakétarendszere (ATACMS) egy rakétát lő ki egy meg nem nevezett helyről Dél-Korea keleti partvidékén egy dél-koreai-amerikai közös éleslövészeti gyakorlat során. Fotó: Handout / Dél-koreai vezérkari főnökök egyesített vezérkara / AFP)