Az ukrajnai gyerekek több mint fele elhagyta otthonát

4,3 millió gyermek menekült el egyetlen hónap alatt az UNICEF adatai szerint. 

2022. március 24., 14:53

Szerző:

Az ukrajnai gyermekek több mint fele arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát a február 24-én kezdődött orosz támadások miatt – közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) csütörtökön.

„Az ukrajnai háború egy hónapja alatt 4,3 millió gyermek, az ország 7,5 milliósra becsült kiskorú lakosságának több mint fele kényszerült menekülni” – pontosított közleményében az UNICEF.

A határt körülbelül 1,8 millió gyermek lépte át, a szomszédos országokban keresve menedéket a harcok elől. A többiek az országon belül próbáltak biztonságba jutni. Az ENSZ Gyermekalapját vezető Catherine Russell elmondta: a második világháború óta alig akadt példa arra, hogy a gyermekek ilyen gyorsan és nagy számban kényszerüljenek menekülésre. Hozzátette: a háború tartós következményekkel járhat a jövendő nemzedékek számára.

„A borzalmas és szűnni nem akaró erőszak a gyermekek biztonságát, jólétét és az alapvető szolgáltatásokhoz történő hozzáférését fenyegeti” – jegyezte meg Russell.

A konfliktus kezdete óta legalább 81 gyermek vesztette életét és 108 sebesült meg az ENSZ emberi jogi főbiztosságának legfrissebb, szerdán közzétett jelentése szerint. A főbiztosság attól tart, hogy a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek. A háború a polgári infrastruktúrát is pusztította, és sok helyütt ellehetetlenítette a hozzáférést az alapvető szolgáltatásokhoz. Mintegy 1,4 millió ember maradt ivóvíz nélkül az országban.

Az UNICEF úgy tudja, hogy több mint 450 ezer, 6 és 23 hónap közötti gyermeknek van szüksége élelmezési támogatásra. Emellett csökkent a beadott gyermekkori védőoltások száma, főként a kanyaró és a járványos gyermekbénulás esetében, ez pedig gyorsan járványok kialakulásához vezethet a túlzsúfolt területeken.

„A gyermekeknek békére és védelemre van szükségük, mégpedig azonnal”

– hangsúlyozta Russell.

Az UNICEF és partnerei humanitárius segítséget nyújtanak a gyermekeknek Ukrajnában és a szomszédos országokban. A szervezet kilenc ukrajnai régió 49 kórházába, köztük Kijevbe, Harkivba, Dnyipróba és Lvivbe  szállított orvosi eszközöket, valamint vízzel és higiéniai termékekkel látja el az ostromlott lakosságot.

(Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a záhonyi vasútállomáson 2022. március 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt)