Az ukrajnai Donbász felé halad egy orosz katonai konvoj

Az Donbászba tartó egységek egy része Kijev térségéből indulhatott meg.

2022. április 12., 12:17

Szerző:

A CNN geolokalizált egy hétfőn a közösségi médiában megosztott videót, amelyen egy hosszú orosz katonai járműoszlop látható az oroszországi Rosztovi terület egyik települése közelében.

A járművek északnyugat felé, a Donbász régió irányába tartanak. Egy magas rangú ukrán tisztviselő hétfőn azt mondta, hogy az ukrajnai Donbász régióban már megkezdődött az orosz offenzíva, és arra figyelmeztetett, hogy Oroszország folytatja erőinek összepontosítását a térségben.

Vadim Denysenko, a belügyminiszter tanácsadója az országos televízióban tett megjegyzéseiben azt mondta: „az én szemszögemből nézve ez a nagy offenzíva (keleten) már elkezdődött.”

Ukrán és nyugati tisztviselők azt mondták, hogy az elmúlt napokban megfigyelték az orosz csapatok átcsoportosítását Donbászba, miután Moszkva jelentős kudarcot vallott a Kijev elfoglalására irányuló törekvésében.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Maxar Technologies által közzétett kézi műholdas képen egy több száz járműből álló nagy katonai konvoj (köztük páncélozott járművek, vontatott tüzérséggel felszerelt teherautók és támogató felszerelések) déli vége látható, amint dél felé halad az ukrajnai Velykij Burluk városán keresztül, 2022. április 8-án. fotó: Maxar Technologies / AFP)

15:54

A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.

15:19

Bernie Ecclestone golyót is vállalna az „első osztályú” Vlagyimir Putyinért, szerinte nem szándékosan öltek meg több ezer civilt az oroszok. A Formula-1 korábbi vezére egyúttal megérti Volodimir Zelenszkijt, mert humorista volt, az ukrán elnök szerinte vissza szándékozik térni a szakmájához.

2022. június 30., 14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.