Az újságírókat lelövik, ugye?

2000 márciusa óta, tehát már Vlagyimir Putyin regnálása idején 21 újságírót öltek meg Oroszországban. Erről azonban még Anna Politkovszkaja lelövése után sem esett annyi szó, mint most, amikor a „mennyiség” átcsapott „minőségbe”. November elején alig három nap leforgása alatt három zsurnalisztát vertek agyba-főbe. Cikkében az ügyek hátterét próbálja kibogozni KULCSÁR ISTVÁN.

2010. december 5., 13:08

Korábban a legnagyobb visszhangot kiváltó eset Anna Politkovszkajának, a Novaja Gazeta című, csaknem egyetlen ténylegesen ellenzéki újság tényfeltáró riporterének meggyilkolása volt, akit moszkvai háza előtt végeztek ki 2006-ban. Két évvel korábban Paul Hlebnyikovot, a Forbes magazin orosz kiadásának főszerkesztőjét lőtték le a nyílt utcán. Kollégáiknak másfajta halálnemek is jutottak osztályrészül. Volt, akit felrobbantottak, s volt, akit agyonvertek. A szerencsésebbeknek sikerült súlyos sérülésekkel megúszniuk e támadásokat.

Vadászati szezon

A mostani sorozat (a The Times kifejezésével: „az újságírókat kilövő vadászati szezon”) azzal kezdődött, hogy november 5-én Szaratovban két férfi az utcán megtámadta Szergej Mihajlovot, egy helyi lap főszerkesztőjét. Fejbe rúgták, ütlegelték, majd a támadók gépkocsin elmenekültek a helyszínről. A rendőrség első megállapítása szerint közönséges rablótámadás történt, az újságírótól azonban semmit sem vettek el. „Ha valaki be akarja határolni, kik az ellenségeim, elég kinyitnia lapom legutóbbi számait” – nyilatkozta az áldozat. November 6-án Moszkvában, Pjatnyickaja utcai lakása közelében három férfi vasrudakkal támadt Oleg Kasinra, a Kommerszant című napilap munkatársára. Eltörték az állkapcsát, mindkét lábát, súlyos koponyasérülést okoztak neki. Az újságíró korábban számos cikket jelentetett meg egy erdő letarolásának ügyében. A kivágásokat azért kezdték meg, mert Himki közelében arra vezetne a szövetségi autópálya Moszkvából Szentpétervárra. A civilszervezetek évek óta tiltakoznak a terv ellen, amelynek Himki város polgármestere, Alekszej Gaszkarov az egyik fő pártolója.

A november 7-ről 8-ra virradó éjszaka kegyetlenül megverték Anatolij Adamcsukot, a Zsukovszkije Vesztyi munkatársát. Kollégáinak feltételezései szerint szintén az autópálya ügyében írt cikkeivel vívhatta ki ugyanennek a polgármesternek a haragját. A rendőrség ebben az ügyben is rablás tettese után indított nyomozást. Véletlen egybeesés – mégsem választható el az előző két támadástól –, hogy történetesen november 10-én ítélkezett a himki békebíróság Mihail Beketovnak, a Himkinszkaja Pravda főszerkesztőjének az ügyében, akit azzal vádoltak, hogy lapjában megrágalmazta a helyi városvezetést. A vádlott ellen egyébként éppen két éve követtek el merényletet, amely után az egyik lábát amputálni kellett, és a férfi azóta sem tud beszélni. A tárgyalásra is mentőautón érkezett. A bíróság pénzbüntetésre ítélte, amelyet elévülés címén azonnal törölt is. Beketov első védőjét egyébként tavaly meggyilkolták.

Cui prodest?

Az orosz újságírók elleni sorozatos támadásoknak van egy közös vonásuk: ritka kivételektől eltekintve sem a végrehajtók, sem a felbujtók nem kerülnek rendőrkézre. Pontosabban: gyanúsítottakat elfog ugyan a mindenáron gyors eredményt felmutatni próbáló rendőrség, de amikor néhány hét után bebizonyosodik, hogy az illetőknek semmi közük az ügyhöz, elengedi őket. Politkovszkaja állítólagos gyilkosainak ügye tavaly, háromévi nyomozás után még a bíróságig is eljutott, ám az esküdtszék kénytelen volt felmenteni őket.

Az ősi jogi elv, a cui prodest? (kinek az érdeke?) alapján azonban nagyjából körül lehet határolni az újságírók terrorizálása mögött álló érdekcsoportokat, helyi hatalmi tényezőket. Sokan valószínűnek tartják, hogy Politkovszkaja meggyilkolása például azoknak a szövetségi hatóságoknak, de még inkább grozniji emberüknek, Ramzan Kadirov csecsen elnöknek a bosszúja és figyelmeztetése lehetett, akiknek elegük lett a Csecsenföldön elkövetett gaztetteik leleplezéséből. (Igaz, hogy Politkovszkaja a csecsen szeparatista terroristákról is megírta az igazat.) Kasin esetében nehéz nem észrevenni, hogy a közelmúltban a Molodaja Gvargyija (Ifjú Gárda) nevű mozgalom honlapján jelent meg az a „vélemény”, miszerint a himki ügyben sáros „árulót meg kell büntetni”. Ez a társaság pedig a kétharmados többségű kormánypárt, az Egységes Oroszország ifjúsági mozgalma.

Sokat tudnak

Mindebből azonban még egyáltalán nem következik az, hogy az orosz újságírók elleni gyilkos hadjárat mögött közvetlenül a Kreml (maga az elnök) vagy a moszkvai Fehér Ház (a miniszterelnök személye) áll. Annál is kevésbé, mert a hatalom olyan eszközökkel rendelkezik a „túlságosan sokat tudó” vagy közlő újságírók elhallgattatására, mint a sajtótörvény kínálta különféle lehetőségek. Ugyanakkor a gyilkosságok, a támadások nagy és roppant kínos visszhangot váltanak ki odahaza, s még nagyobbat, még kínosabbat külföldön, ahol ezek nyomán erősen kezdik kétségbe vonni Oroszország jogállamiságát. Legutóbb Kasin megveretését bélyegezte meg Philip Crowley, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Dunja Mijatovic´, az EBESZ sajtószabadság-ügyi képviselője pedig Szergej Lavrov orosz külügyminiszterhez fordult levélben. Mindketten azt a reményüket fejezték ki, hogy kézre kerítik és megbüntetik a tetteseket.

Eközben a világsajtó öles cikkekben számolt be az orosz újságírók elleni merényletekről, emlékeztetve a korábbi gyilkosságokra is. A NATO-val való „újrakezdés” közepette ezek az ügyek sokat nyomnak a latban. Medvegyev elnöknek nem maradt más hátra, mint mélységesen elítélni a merényleteket, külön felhívta a figyelmet a sajtó védelmének fontosságára, gyors jobbulást kívánni az áldozatnak, és utasítani a belügyminisztert meg a legfőbb ügyészt, hogy vonják személyes ellenőrzésük alá a nyomozást. A jelek szerint azonban a rendőrséget egyelőre jobban izgatja az, miként kerülhettek ki tőle, majd fel az internetre a Kasin elleni merényletet megörökítő közterületi kamerák videofelvételei. Moszkvában közben a liberális értelmiség nap nap után tüntet, követelve a tettesek kézre kerítését.

A dolgok lényege

Kevesen vonják kétségbe, hogy az orosz újságírók elleni támadások csaknem mindig politikai indíttatásúak, vagyis a hatalom visszaéléseit leleplező zsurnaliszták megfélemlítését célozzák. Az érdemi részletek azonban homályban maradnak. „Oleg Kasin brutális megveretése nemcsak az orosz sajtószabadság korlátozásáról tanúskodik, hanem arról is, hogy a 2012. évi elnökválasztás előtt el akarják hallgattatni a másként gondolkodókat” – állapította meg a bostoni Christian Science Monitor, utalva arra, hogy ebben is a liberalizáló Dimitrij Medvegyev és az autoritárius rendszerben hívő Vlagyimir Putyin közötti ellentétek üköznek ki. Ez azonban ebben a formában túlságosan lekerekítettnek tűnik. Ámbár néha éppen az ilyen leegyszerűsítések vezetnek el a dolgok lényegének megértéséhez.