Az RMDSZ elérte célját: lesz magyar kar a MOGYE-n

Egy új, magyar és angol tannyelvű kart hoz létre a kormány a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) – derül ki a kormányhatározat szövegéből, amelyet kedden bocsátottak közvitára a román oktatásügyi minisztérium honlapján.

2012. március 13., 20:55

Szerző:

A tíz napra közvitára bocsátott határozattervezet szerint a MOGYÉ-n létrejön egy új orvosi és gyógyszerészeti kar, ahol magyarul és angolul folyik majd az oktatás. Az új karon a következő szakok működnének: orvosi asszisztensi szak magyar nyelven (50 hely), általános orvosi szak magyarul (200 hely), általános orvosi szak angol nyelven (50 hely), gyógyszerészeti szak magyar nyelven (75 hely), bábaképző szak (25 hely, fele-fele arányban magyarul, illetve angolul). A fogorvosi kar fogorvosi szakán nincs változás, a 140 helyen fele-fele arányban románul, illetve magyarul folyik majd az oktatás.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kedden elmondta: a kormányülésen a kabinet első olvasatban tárgyalta a határozattervezetet, és azt tíz napra közvitára bocsátják. A jogszabály ezt követően egy újabb kormányhatározat által válik jogerőssé - írja a

kronika.ro.

A kormányülés után Kelemen kijelentette: az RMDSZ „minden lehetséges demokratikus és politikai eszközt felhasznált annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen megalakulhasson a magyar kar, ezt szavatolja a ma, első olvasatban elfogadott kormányhatározat, amelyet 10 napos közvita követ”.

Az RMDSZ elnöke a marosvásárhelyi tanintézmény magyar tagozatának megalakítását kísérő nacionalista felhangok kapcsán leszögezte: az RMDSZ nem kért mást, csak a törvény betartását. „Az az áldatlan állapot, amely ezzel az üggyel kapcsolatosan kialakult, kizárólag az egyetem vezetőségének köszönhető, hiszen ők voltak azok, akik nem voltak hajlandóak a törvényt alkalmazni”. Kelemen hangsúlyozta: a magyar kar megalakulása semmilyen módon nem károsítja a román nyelvű oktatást, és visszautasít minden olyan vádat, amely erre vonatkozik.

A határozattervezet indoklása szerint a módosításokkal az oktatásügyi minisztérium a multikulturális és többnyelvű egyetemi modellt kívánja fejleszteni, amelynek célja a romániai oktatás összehangolása az európai képzési rendszerrel.

A határozattervezet azt is kimondja, hogy miután a a jogszabály megjelenik a Hivatalos Közlönyben, a MOGYÉ-n meg kell választani és ki kell nevezni az új kar adminisztrációját biztosító személyeket, hogy a 2012-2013 tanévben megfelelő körülmények között folyhasson az oktatás.

Az oktatásügyi tárca szerint a határozattervezetet megvitatták a MOGYE vezetésével és az Országos Rektori Tanáccsal, a szaktárca ugyanakkor elemzésre továbbította a tervezetet a munkaügyi, illetve az igazságügyi minisztériumnak.