Az oroszok miatt szorosabbra fűzik a katonai együttműködést a skandináv országok

A svédek kezdeményezték a kapcsolatok elmélyítését. 

2021. szeptember 23., 19:20

Szerző:

Svédország hamarosan megállapodást ír alá Dániával és Norvégiával egy közös védelmi együttműködésről. A svéd közszolgálati tévé közlése szerint a balti térség romló biztonsági helyzete miatt készülnek az országok elmélyíteni katonai kapcsolataikat. 

„Ha válsághelyzet alakulna ki, lényegesen jobban fel tudunk készülni azáltal, hogy összehangoljuk terveinket a régióban” – jelentette ki Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter. Az együttműködés lényege, hogy gyorsabban tudjanak reagálni egy esetleges külső katonai beavatkozásra – mondta el a miniszter. A politikus szerint a három skandináv ország közös katonai ereje képes elriasztani a potenciális ellenfeleket.

„Tudjuk, hogy Oroszország kész katonai erőt alkalmazni politikai céljai elérésére” – jelentette ki Hultqvist a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában. Svédország egyébként nem tagja a NATO-nak, de szorosan együttműködik vele. Oroszország agresszív politikája miatt döntöttek úgy a svédek, hogy újjáépítik és fejleszteni fogják a svéd haderőt. Védelmi kiadásaikat növelve, többek között a Patriot nevű rakétaelhárító rendszert is megvásárolták az Egyesült Államoktól. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Az indonéz hadsereg Cakra osztályú KRI Nanggala 402 tengeralattjárója a Surabaya tengerészeti támaszpont közelében. Fotó: Indonéz hadsereg/AFP)
  

  

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.