Rakétacsapás történt egy atomerőmű mellett

Az orosz rakétacsapás fokozza a nukleáris balesettel szembeni félelmet. 

2022. augusztus 21., 07:28

Szerző:

Az orosz erők rakétacsapást hajtottak végre szombaton a dél-ukrajnai Voznyeszensznél, nem messze egy atomerőműtől, tizenketten megsérültek. Az eset fokozza a félelmet, hogy az ukrajnai háború során nukleáris baleset következhet be – közölték ukrán tisztviselők. 

Vitalij Kim, a Mikolajivi terület kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy négy gyerek is megsebesült a rakétacsapásban, amely több lakóházat megrongált Voznyeszenszkben – írja a Reuters nyomán a napi.hu. A Mikolajivi terület főügyészsége később arról tájékoztatotta közvéleményt, hogy 12 civil sérült meg a rakétacsapásban. 

Rakétacsapás Ukrajna második atomerőművétől nem messze

A város mintegy 30 kilométerre fekszik a Pivdennoukrajinszka Atomerőműtől, amely Ukrajna második legnagyobb atomerőműve. Az összesen négy ukrán atomenergia-termelőt irányító Enerhoatom állami energiavállalat a Voznyeszenszk elleni támadást "az orosz nukleáris terrorizmus újabb esetének" nevezte.

„Lehetséges, hogy ez a rakéta kifejezetten a pivdennoukrajinszkai atomerőmű ellen irányult, amelyet az orosz hadsereg még március elején megpróbált elfoglalni”

– áll az Enerhoatom közleményében. Szombaton több esetben is légiriadó volt érvényben a Mikolajivi területen.

(Kiemelt képünk illusztráció: Rakétaindítás egytöbbszörös rakétaindítóból a kelet-ukrajnai Szvjatohirszk közelében 2022. május 14-én. Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP)