Bréking: Az oroszok elfoglaltak egy mariupoli kórházat, onnét lőnek

„Lehetetlen elhagyni a kórházat, keményen lőnek” – nyilatkozta a polgármester.

2022. március 16., 09:45

Szerző:

Az orosz erők lövöldöznek az elfoglalt mariupoli kórházból, miután éjjel elfoglalták, és 500 embert tartanak ott túszként fogva – írja a Sky News.  Pavlo Kyrylenko, a város polgármesterének elmondása szerint az orosz erők 400 embert hajtottak a szomszédos házakból a regionális intenzív kórházba, ahol csatlakoztak a bent lévő mintegy 100 orvoshoz és beteghez.

Olha Stefanishyna ukrán miniszterelnök-helyettes egy közölte, hogy az orosz erők most az elfoglalt kórházból lőnek, és ezzel a humanitárius folyosót fenyegetik.

Eddig mintegy 20 ezer civilnek sikerült személyautókkal elhagynia az ostromlott várost.

Mariupol lakói az orosz ágyúzás miatt csapdába estek a déli kikötővárosban, fűtés, áram és folyóvíz nélkül küzdenek életükért. Hivatalos ukrán becslések szerint a múlt héten legalább 200 ezer embernek volt sürgős evakuálásra szüksége.

Stefanishyna azt is elmondta, hogy szerdán ismét erőfeszítéseket tesznek a humanitárius folyosó megnyitására, de ez még mindig nyitott kérdés

 Az ukránok állítása szerint a csapatok a kórházban lévőket emberi pajzsként használják, és senkit sem engednek ki.

„Lehetetlen elhagyni a kórházat, keményen lőnek” – nyilatkozta a polgármester.

Arról is beszámolt, hogy a kórház főépületét súlyosan megrongálták a lövések, de az orvosi személyzet továbbra is az alagsorban kialakított ideiglenes kórtermekben kezeli a betegeket.

(Kiemelt kép: illusztráció. 2022. március kilencedikén emberek menekülnek ki egy lebombázott gyermekkórházból Mariupolban. Fotó: Handout / National Police of Ukraine / AFP)