Az oroszok 36 százaléka szerint a Szovjetunió jól tette, hogy 1968-ban lerohanta Csehszlovákiát

2018. augusztus 21., 14:43

Szerző:

A Jurij Levada Független Elemzőközpont márciusi kutatásának eredménye szerint az 1600 orosz megkérdezett 11 százaléka jól tudja, mi történt 1968-ban Csehszlovákiában, 21 százalék pedig hallott vagy olvasott már valamit az akkor történtekről – írja az Interfax hírügynökség nyomán a hvg.hu.

A válaszadók 36 százaléka vélekedett úgy, hogy a Szovjetunió helyesen cselekedett, amikor 1968. augusztus 21-re virradóra csapatokat vezényelt Csehszlovákiába.

19 százalék szerint Moszkva helytelenül járt el akkor, 45 százalék pedig nem tudta, hogy miképp foglaljon állást ebben a kérdésben.

23 százalék szerint a prágai tavasz a csehszlovák vezetés szovjetellenes erőinek arra irányuló kísérlete volt, hogy kiszakítsák az országot a szocialista táborból, 21 százalék szerint 1968 „felforgató akció” és a szocialista tábor megosztására irányuló kísérlet volt. 18 százalék vallotta azt, hogy 1968-ban népfelkelés történt az országra a Szovjetunió által rákényszerített rezsim ellen. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.