Az orosz tengeralattjárókért aggódnak Novorszijszkban

Korábban támadás érte Novorszijszk kikötőjének egyik olajterminálját, aminek közelében az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik fő bázisa található. Ez az a bázis, ahol a tengeralattjáróikat vitték, valamint ez az egyik állomás, ahova ellátásokat tudnak szállítani az orosz katonáknak.

2022. november 22., 12:52

Szerző:

November 18-án több orosz és ukrán médium is arról számolt be, hogy támadás történt az oroszországi Fekete-tenger partján fekvő Novorszijszk kikötőjének egyik olajtermináljánál. Az olajterminál közelében található az orosz Fekete-tengeri Flotta (BSF) egyik fő bázisa, ahol több tengeralattjárójuk állomásozik.

A BSF számos tengeralattjáróját áthelyezte Novorszijszkba, miután az ukrán haderő megtámadta a szevasztopoli bázisukat nyáron. A védelmi minisztérium szerint az orosz parancsnokok aggódhatnak a Novorszijszkban állomásozó kétéltű partraszálló hajóflottillát fenyegető veszélyek miatt. Ugyanis ezek a hajók kíséret nélkül sebezhetőek, és a kercsi híd októberi megrongálódása óta fontosabb szerepet játszanak az Ukrajnában állomásozó orosz erők ellátásában.

Az incidens teljes részletei még nem derültek ki. Azonban bármilyen ukrán képesség demonstrálása Novorszijszk fenyegetésére nagy valószínűséggel újabb stratégiai kihívást jelentene a BSF számára. Ez tovább gyengítené Oroszország már amúgy is csökkent tengeri befolyását a Fekete-tengeren.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy orosz tengeralattjáró részt vesz a Vosztok-2022 hadgyakorlaton a Japán-tenger Nagy Péter-öbölben, Vlagyivosztok városa előtt 2022. szeptember 5-én. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.